Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Magbörze a LISZI-ben

Szeretettel várunk minden kertbarátot a LISZI és a Banya-Tanya Alapítvány 2017-es magbörzéjén!

Az élelmiszer-önellátás egyik fontos eleme a tájfajta vetőmag. Igyekszünk saját termésű szaporítóanyagokkal dolgozni, és mindenkit erre biztatunk. Olyan fajtákat termesztünk, amik már bizonyítottak a környéken, nem a megszokott szabványosított, mesterséges ipari körülmények közt előállítottakat használjuk. A mi növényeink jól szerepeltek vegyszermentes művelésben, ellenállók, bírják a helyi mikroklímát és talajt.

Helyszín: Forráspont LISZI Eger, Kallómalom u. 88. (szolgáltatóházak)

Időpont: 2017. március 18. 9:00 - 12:00

11:00-től egy rövid előadást hallhattok a saját vetőmag termesztésének gyakorlatáról.

A magbörze "játékszabályai":

- Aki hoz vetőmagot, lehetőleg saját termést hozzon, aminek tudja a történetét, és tanácsot tud adni a növény gondozásához, felhasználásához.

- Mindenki a fölöslegét cseréli el, ingyen.

- Javasoljuk, hogy eleve kis tételekbe kicsomagolva hozzátok őket, így több embernek jut majd belőle.

- Csak minta mennyiségeket adunk, és ezt javasoljuk a többieknek is: a felszaporításhoz minden segítséget megadunk.

- Védett magokat ne hozzatok, csak saját szaporításból származó fajtákat!

- Ha nincs megosztani való magotok, akkor is gyertek el, vigyetek mintákat, tanuljatok magot fogni, jövőre majd hoztok cserealapot :-)

- Ha úgy érzed, hogy kaptál valamit a rendezvény során, kérjük, adományoddal támogasd a Banya-Tanya Alapítvány munkáját! Jelenleg nincs folyamatban pályázati programunk, ezt az eseményt is önkéntes munkában szervezzük számotokra.

És nézzetek rá sűrűn a maghaz.hu oldalra, ahol nem csak a legfrissebb magbörze-listát láthatjátok, de magfogási tippeket is, és a regisztrált felhasználók egy igazi virtuális börzén találják MAGukat!

 

Magborze, ahogy én láttam

Egyszer ígérem, utánaszámolok, most nem tudom pontosan, hogy hányadik magbörzénket szervezzük. Az egri LISZI-ben ez a harmadik alkalom, és örülök, hogy vannak, hogy ennyire kedvesen fogadnak minket a szétszóródó vetőmagjainkkal, facsemetéinkkel, kutyákkal és nem utolsósorban velünk, kertfüggő emberekkel együtt. Köszönjük!

Idén a szombatunk munkanap lett, ennek ellenére sokan eljöttek, nem csak Egerből, több más településről is. Jó volt látni, hogy sok ember tarrtja fontosnak az élelmiszer-önellátást, ezen belül pedig azt, hogy tiszta, helyben termett vetőmaggal tudja megoldani a kerti növénytermesztését. Továbbra is a paradicsom szerepelt legnagyobb fajtaválasztékban, de érkeztek érdekes gabonák, hüvelyesek, kukoricák és hagymások is.

Szívet melengető érzés volt azt látni, hogy a nyugdíjastól kezdve az iskolás korosztályig mennyire sokféle embert megszólít a kert.

Hadd meséljem el a nap legkedvesebb esetét. Miután összecsomagoltuk a maradékot, meghívtam magamat egy vegán ebédre Eger legkedvesebb éttermében. Egy ismerőssel beszélgettünk, amikor a szomszéd asztalnál ülő hölgy mosolyogva odafordult: kiderült, hogy ő is jött volna börzézni, de dolgoznia kellett. Nohát, tartottunk egy ráadás-magozást a parkolóban :-)

Mindenkinek boldogságos kertelést kívánok, sok-sok napsütéssel, kedvesen áztató langyos, éjszakai esőkkel :-)

Magbörze Egerben

Idén a Banya-Tanya Alapítvány egy magbörzét szervez, ami Egerben lesz, de ha hívtok, szívesen elmegyünk más helyi alkalmakra is!

Az élelmiszer-önellátás egyik fontos eleme a tájfajta vetőmag. Igyekszünk saját termésű szaporítóanyagokkal dolgozni, és mindenkit erre biztatunk. Olyan fajtákat termesztünk, amik már bizonyítottak a környéken, nem a megszokott szabványosított, mesterséges ipari körülmények közt előállítottakat használjuk. A mi növényeink jól szerepeltek vegyszermentes művelésben, ellenállók, bírják a helyi mikroklímát és talajt.

Helyszín: Forráspont LISZI Eger, Kallómalom u. 88. (szolgáltatóházak)

Időpont: 2015. Február 21. 10:00 - 13:00

A magbörze "játékszabályai":

- Aki hoz vetőmagot, lehetőleg saját termést hozzon, aminek tudja a történetét, és tanácsot tud adni a növény gondozásához, felhasználásához is.

- Mindenki a fölöslegét cseréli el, ingyen. Aki hozott magot, kap 5db lepecsételt borítékot, amibe gyűjthet másoktól. Aki nem tudott még hozni, az jelképes adományért megkapja ugyanezt :-)

- Csak minta mennyiségeket adunk, és ezt javasoljuk a többieknek is: a felszaporításhoz minden segítséget megadunk.

- Védett magokat ne hozzatok, csak saját szaporításból származó, lehetőleg régi fajtákat!

- Ha nincs megosztani való magotok, akkor is gyertek el, vigyetek mintákat, tanuljatok magot fogni, jövőre majd hoztok cserealapot :-)

Magbörze farsanggal

Idén lesz ötödik éve, hogy magbörzékett szervez a Banya-Tanya Alapítvány, ami a legjobb indok arra, hogy ezt meg is ünnepeljük! Meghívtuk hát a Tekergő Zenekart, hogy talpalávaló remek magyar muzsikával és tánctanítással segítsenek fokozni a hangulatot.

Várunk Téged is családoddal együtt február 15-én szombaton a Bátri Faluházba.

 

 

Program:

13:00 Magbörze-történet, tájfajták fontossága, vetőmagfogás módszerei - képmutogatós előadás

14:00 Magbörze - ingyenes cserebere.

16:00 Gyerektáncház sok-sok játékkal

17:00 Táncház mindenkinek - folyamatos tanítással

A mulatsághoz az energiát batyus jelleggel összeadott étel-ital-rágcsálnivaló szolgáltatja :-)

 

A magbörzéhez néhány gondolat:

- Csak minta mennyiségeket adunk, ezt javasoljuk azoknak is, akik hoznak saját magot

- Csomagoljatok ki a fölöslegetekből olyan kis mintákat (nagyobb szemekből 10-15db, kisebbekből egy-két csipetnyi), amik alkalmasak egy állomány indítására, felszaporítására, nem kereskedelmi mennyiségek cserélnek gazdát

- Ha nincs időtök csomagolni, hozzatok használt borítékot, hajtogatnivaló papírt, amibe ki lehet adagolni a magokat

- "Védett" magokat ne hozzatok, csak saját szaporítású, továbbvethető fajtákat

- Készüljetek fel arra, hogy tapasztalataitokat megosztjátok az érdeklődőkkel

- Ha nincs megosztani való magotok, akkor is gyertek, vigyetek mintákat, tanuljatok magot fogni, majd jövőre hoztok cserealapot :-)

- Aki hoz vetőmagot, lehetőleg jöjjön korábban, hogy el tudjuk rendezni az asztalokat, ki tudjunk pakolni.

A programon a részvétel ingyenes, de a Faluház fűtési költségeire adományokat köszönettel elfogadunk.

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

 

Padlás-élmények

Idei első magbörzénket a Padlás Adományboltban tartottuk, köszönjük, Emese, a remek lehetőséget! Külön termet kaptunk, ahol egy jókora asztal csücskére teregettük ki a Banya-Tanya vetőmagjait. Tavaly elég kevés fajtát sikerült felnevelni, de azért akadt így is megosztani való.

Egerben sem sietnek az emberek szombaton a koránkeléssel, 11 óra körül indult az igazi roham. Voltak időszakok, amikor szinte féllábon állva sikerült csak elférni, szerencsére többen is hoztak még magot, körbeért az asztalon a kirakodás.

A mi zöldségféléinken kívül érkezett tormagyökér, sok virágmag, különleges paprikák és tökök. A Banya-Tanya választékban idén is a paradicsomok voltak a legsikeresebbek, talán mert ebből tudunk sok érdekességet is adni.

Leginkább annak örültem, hogy annyira sokféle érdeklődésű ember jött el. Volt, aki erkélyre keresett cserépben is nevelhető ennivalót, volt, aki még sosem kertelt és jött olyan is, aki nagy tapasztalatából nekünk is tudott osztani :-) Találkoztam olyanokkal, akik már a tavalyi "ródsó"-jellegű magbörzéinken is ott voltak - ez erősített meg leginkább abban, hogy valóban érdemes ilyen lehetőségeket  szervezni, sokan gazdagodnak új fajtákkal, ötletekkel, és talán az idén termett vetőmagokat a saját ismeretségi körükben tovább is adják.

Kedves meglepetés volt, amikor rácsodálkoztam egy csomag botspenót-magra, hogy "ez valami óriás fajta?". Kiderült, hogy tavaly tőlünk kapott vetőmag pihent földbe került, és a Bátorban megszokottnál legalább kétszer nagyobbra nőtt...

A magok mellé áprilistól gyakorlati tapasztalatokat is tudunk adni, hozzáfogunk egy falu-város kapcsolatot erősítő programsorozathoz. Igazi "kerti parti"-kat rendezünk, minden hónapban az éppen időszerű munkákat mutatjuk meg annak, aki városban nem jut hozzá a saját kert örömeihez :-)

A Padlásról nem lehet üres kézzel távozni, fáradtan, éhesen, de sok új vetőmaggal és egy adományboltból vett szoknyával gazdagabban indultam haza.

Örülök, hogy eljöttek/eljöttetek, de most szólok, hogy lesz még legalább három ilyen alkalom:

Bátorban a Faluházban február 24-én vasárnap 15:00-tól

Egerbaktán az iskolában március 1-jén 16:00-tól

Felnémeten a Közösségi Házban március 2-án 15:00-tól.

Minden helyszínen sok újdonság várható, érdemes eljönni :-)

hűűű és haaa...

- ez jut eszembe a mai felnémeti magbörzénkről...

Na jó, igyekszem szavakat is használni :-)

A baktai börze után kicsit megrettentem, hogy lesz-e elég vetőmagunk a szombati giga-rendezvényre? A Felnémeti Civil Házba meghirdetett csereberére ugyanis vagy negyvenen bejelentkeztek csak az Arcoskönyvben. Éjjel még nekiláttam átböngészni a készleteket, mindent összecsomagoltam, amit várhatóan idén nem tervezünk elvetni - és jól is tettem :-)

Már érkezéskor lelkes érdeklődők vártak a Ház előtt. Vagyis ahogy pakoltam a tasakokat-dobozokat az asztalra, rögtön mesélhettem is a történetüket. A rendkívüli biztonsággal őrzött ház kaputelefonja percenként csengett, nem unatkoztunk. Érkeztek felnémetiek és egriek jó sokan, de volt szarvaskői vendégünk is. Jót nevettünk, hogy valami egyórás sétára lakunk egymástól, de még nem tettük meg :-) Ezen hamarosan változtatunk, indulhat a kertlátogatás :-)

Kaptunk Bánkúti búzát, istengyalulta tököt, különleges régi liliomhagymát, mogyorót és fűszereket, el sem tudom sorolni, mi mindennel bővült a választék! A Banya-Tanya asztalánál nagy sikere volt a paradicsomgyűjteménynek, szépen fogytak a babok és a fűszerszámok is.

Többször előkerült a kérdés, hogy mennyibe kerülnek a magok? Két igaz választ tudok erre adni:

1. Semmibe, csak jövőre adjanak tovább a szaporulatból. Fertőzzünk csak :-)

2. Megfizethetetlenek. Sok éve nevelgetjük őket szeretettel, ám vegyszer nélkül, rengeteg munkával és odafigyeléssel. Ha mondanék egy árat, úgyis kevés lenne a rááldozott energiáért cserébe, aki fizeti, annak pedig rémesen sok. Akkor inkább tessék továbbadni az energiát és a felszaporított vetőmagot

Ha pedig mindenképpen segíteni akarnak, az alapítványunk nagy örömmel fogadja az önkéntes munkát, támogatást és a felajánlott 1%-okat.

Igyekszem az év során apránként leírogatni, hogy melyik kerti növényt hogyan érdemes telepíteni, szaporítani, hogy viszonylagos biztonsággal ne kavarodjon be más fajta. Így a jövő évi börzékre már tízszer ennyi anyag érkezhet. Nem viccelek, az évek során ezt a növekedést tapasztaltuk a koratavaszi csereberéken!

És tessék, idén már a harmadik alkalmat élvezhettük a sok kertelővel :-)

Elárulom, lesz még... Pontosítás folyamatban...

Nohát, Felnémeten jóízűeket beszélgettünk, sok régi ismerőssel találkoztunk, és keletkeztek újak :-) Rita finom teával vendégelt meg minket, köszönjük szépen, enélkül hamar szárazra beszéltük volna a szánkat :-) És hálás köszönet a helyszínért!

Vidámságos-seprűtáncos teremtakarítás után, megkönnyebbült dobozokkal tértünk haza.

Folytatása következik, májusban megyünk palántabörzézni is :-) Remélem, legalább ennyien eljönnek, és megosztják a palántafölöslegüket azokkal, akiknek idén (még) nem sikerült sajátot nevelni.

Néhány fénykép:

https://picasaweb.google.com/orsi.mathe/Magborzek?authuser=0&authkey=Gv1sRgCO6Dg9Spp_yNrwE&feat=directlink

Családias-meglepis

...volt ma az egerbaktai magbörze. Nem mennyiségre  gyúrtunk, vagyis csak néhányan voltunk, de a minőség...!!!

De elölről... Az iskola abban a faluban is gyermektelen. Szomorú volt látni, hogy a padok egymásra vannak tornyozva a termekben, itt-ott még fönt vannak a falakon a gyerekek plakátjai, de tanítás már nincs a falak között. Könyvtár működik az egyik teremben, egy másikban védőnő barátnőnk fogadja a kisgyerekes anyukákat. Neki köszönhetjük a ma esti lehetőséget is :-)

Kitálaltuk a saját kínálatot, és elkezdtek jönni... Egy helybeli úr héjnélküli tökmagot hozott, és elmondta, hogy kb 100km-rel arrébb élő lányától hallotta hogy magbörze van a faluban...

Érkezett sáfrányos szeklice az adományboltos börze egyik résztvevőjétől, régen keresett régi fajta Juliskababot is kaptunk, egy kedves barátnőnk pedig sok-sok virágmagot és fűszernövényeket hozott.

Lelkes egri fiatalok az erkélyük ehető bozóttá varázsolásához gyűjtöttek anyagot...

Jó volt beszélgetni, a helyi könyvtárosnénit is belecsábítani a magozásba, mesélni az "unalmas" bátri életről (különösen az előző esti vörösboros kaláka-találka után :-)), annyira jólesik látni, hogy sokan vagyunk kertbolondok! Vagy nem is mi...? Ki az aki az autópályán szembemegy a forgalommal???

Egy ilyen este után még az sem veszi el széles jókedvemet, hogy egész délelőtt az új  civil szervezeti szabályozásról és az állami pályáztatási rendszerről hallgattam előadásokat leesett állal, fejem fölötti felhőcskében egyetlen keringő-kavargó szóval: Noooormáááális???

Igen, tavaszodik, magozunk, találkozunk egyre többen - szép az Élet :-)

Magbörze.3

Magbörze Felnémeten
- Ha több vetőmagod van, mint amit idén el tudsz használni
- Ha szükséged van még néhány fajtára
- Ha nincs vetőmagod, de kertelnél
- Ha csak érdekel, mit művelünk mi itt :-)

szeretettel várunk március 3-án szombaton
délelőtt 10 órától a Felnémeti Civil Házban (Eger-Felnémet, Kovács Jakab út 102.)
A magbörze ingyenes, többnyire kicsi, minta mennyiségeket tudunk csereberélni, amihez ötleteket, módszereket is adunk, hogyan szaporítsd fel az évek során, hogy a következő magbörzére hozhass belőle :-)

Az élelmiszer-önellátás egyik fontos eleme a tájfajta vetőmag. Igyekszünk saját termésű szaporítóanyagokkal dolgozni, és mindenkit erre biztatunk. Olyan fajtákat termesztünk, amik már bizonyítottak a környéken, nem a megszokott szabványosított, mesterséges ipari körülmények közt előállítottakat használjuk. A mi növényeink jól szerepeltek vegyszermentes művelésben, ellenállók, bírják a helyi mikroklímát és talajt.

Hozd el, mutasd be nekünk azokat a fajtákat, amikkel kapcsolatban jó tapasztalataid vannak, cseréljük ki tudásunkat és vetőmagjainkat!
A helyszínt a Felnémeti Civil Kerekasztalnak köszönhetjük.

Szeretettel várunk!

Banya-Tanya Alapítvány
www.banya-tanya.hu

Magbörze.1

Magbörze az Adományboltban

- Ha több vetőmagod van, mint amit idén el tudsz használni
- Ha szükséged van még néhány fajtára
- Ha nincs vetőmagod, de kertelnél
- Ha csak érdekel, mit művelünk mi itt :-)

várunk február 18-án szombaton délelőtt 10 órától a Padlás Adományboltban (Eger, Bródy S. u. 4, bejárat a Városfal útról).

A magbörze ingyenes, többnyire kicsi, minta mennyiségeket tudunk csereberélni, amihez ötleteket, módszereket is adunk, hogyan szaporítsd fel az évek során, hogy a következő magbörzére hozhass belőle :-)

Az élelmiszer-önellátás egyik fontos eleme a tájfajta vetőmag. Igyekszünk saját termésű szaporítóanyagokkal dolgozni, és mindenkit erre biztatunk. Olyan fajtákat termesztünk, amik már bizonyítottak a környéken, nem a megszokott szabványosított, mesterséges ipari körülmények közt előállítottakat használjuk. A mi növényeink jól szerepeltek vegyszermentes művelésben, ellenállók, bírják a helyi mikroklímát és talajt.

Hozd el, mutasd be nekünk azokat a fajtákat, amikkel kapcsolatban jó tapasztalataid vannak, cseréljük ki tudásunkat és vetőmagjainkat!

A Padlás Adománybolt adja a helyszínt az első egri magbörzénkhez. Nyitva tartás közben lesz a rendezvény, bátran hozzatok adományokat, és érdemes körülnézni vásárlóként is.

Szeretettel várunk!

Banya-Tanya Alapítvány
www.banya-tanya.hu

és a Padlás Értékközvetítő Alapítvány
www.padlasalapitvany.hu

Magbörze kérdésekkel

Itt az ideje a magbörzézésnek. Napok kérdése, és rendszerezzük a saját anyagunkat, látni fogjuk, mi az, amit még fel tudunk használni a kertben, és mit tudunk megosztani veletek.

Ideje van, helye viszont nincs. Most tudtam meg, hogy a Bátri faluházat ezen a héten elkezdik felújítani. Örömteli hír, ez azt jelenti, hogy hamarosan egy élhető közösségi tér lesz a faluban, ám az biztos, hogy ott nem rendezünk magbörzét ebben az évben.

Ha van ötleted, hogy hol férünk el 30-40 emberrel, asztalokra kipakolt vetőmagos tasakokkal, örömmel fogadjuk.

Szívesen elmegyünk más településekre is, ha a közösségetekben szeretnétek egy télvégi-koratavaszi magcsereberét. Ha igény van rá, beszélünk a saját magfogás technikáiról, a tájfajták, helyben bevált változatok fontosságáról, az önellátás biztonságáról.

Feedek
Megosztás