A Tavaszünnep örömére elmesélek pár szívemcsücske gyimgyomreceptet. Nagy dolgokat nem fogok mutatni, jónéhány remek, szakértő ember ír teljes honlapokat az ehető vadnövényekről, itt csak kedvcsinálónak csillantok néhány kora tavasszal már elkészíthető dolgot. Nem hanyagolható szempont, hogy sokaknál ilyenkor merül le a vitamin/nyomelem-aksi, tavaszi fáradtságnak becézik, és simán el lehet felejteni, ha éhes kecskeként veted magad a tél végén előbújó gyomnövényekre :-) Amik közül sokan akár egész télen is csipegethetők, ha nincs "kiporszívózva" a kert...

Kertből és a vadonból is gyűjthető a többségük. Kicsodák is ők? Pitypanglevél, tyúkhúr, cikórialevél (katángkóró a magyar gyomfaj tesó), salátaboglárka, kerek repkény, csalánhajtás, papasajtlevél, közönséges galaj, komló hajtás, martilapu, galambbegy, cickafark levélkéje, minden vadon élő hagyma a védetteket kivéve, azok nem ehetők ;-).

Sokan dicsérik a rügyeket is, finomak (ha szereted a keserűt), és táplálók. Igaz lehet, de valamiért sajnálom őket így leszedni.

Nagy celeb lett mostanában a medvehagyma. Ilyenkor a zuhanyrózsából is az folyik,  mindenki a dunántúli erdőket böngészi, kaszálja... Megérdemli a hírét, az egyik legfinomabb hagymánk és egészséges is, de ne vigyük túlzásba a betakarítását. Árnyékos helyen szinte mindenütt képes megélni, csak nem honos minden tájon: aki teheti, telepítsen a kertjébe, akkor nem kell megtépázni a szabadon élő állományokat.

Készülhet zöld gazokból nyers vegyes saláta bármilyen öntettel. Az erősebb ízű leveleket óvatosan adagoljuk (pl. repkény, csalán), vagy egyéb zöldségsalátához adjunk belőlük keveset. Sajtokhoz  például nagyon illik a friss tavaszi ropogós gyom :-)

Az idénykezdő ebédem egy feljavított kelkáposztafőzelék volt rengeteg fokhagymával, csalánnal, cickafarklevéllel, martilapu díszítéssel.

Még nem bújtak nálunk elő, de lassan megérkeznek a komló spárgaszerű fiatal hajtásai. Párolva más ropogós zöldekkel, és levesbe is remek, amíg meg nem szálkásodik.

És egy nagy kedvenc: a zöldturmix. Már mutattam nyári kiadást, most a mai Tavaszünnep-köszöntő rövidital következik: zsenge csalánhajtás, egy grapefriut és alma került a gépbe, és íme a végeredmény: a mai felesem. Egészségetekre! Éljen a Tavasz :-)