Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Batyu-Tervezés Már Harmadszor

Folytatjuk!
Gyertek el Ti mind, akik helyi terméket ennétek, és Ti is, akik megtermelitek majd.
Az informatikusok csapata elmeséli, hol tart a weboldal, a termelői társaság beszél az összegzett igényekről, és arról, mire számíthatunk tőlük, és a fogyasztóktól is várjuk a kívánságokat és a felajánlásokat.
Keresünk:
- helyszín-ötleteket
- önkénteseket
- termelőket - személyes ajánlással.
Mindenből van már "kezdő készlet", de örömmel fogadjuk a bőséget...
És ami még fontos: bele lehet kóstolni a megjelent termelők kínálatába! Aki januárban ott volt, meséljen, hogy ízlett?
Hirdetni ér, hozzatok magatokkal még sok-sok embert :-)
Tavasszal mindenképpen indulunk, aki bújt, aki nem...

Időpont: február 18. kedd 17:30

Helyszín: Eger, Dobó tér 6/A, 3. em. 1. Kaptárkő Egyesület


Batyu-történések 2.

Egy: Köszönjük a Kaptárkő Egyesületnek a helyszínt!

Kettő: Miről volt szó?

Hallottunk egy személyes beszámolót a Nyíregyházi Kosár működéséről, amiből rengeteget tanulhatunk. Ők egy szezon alatt több száz fős tagságot értek el, önkéntes munkával működnek, ugyan nyertek pályázatot, de elindultak volna anélkül is…

Sok közösségi programot szerveznek, előadásokat, kóstolókat, ünnepeket tartanak, helyiséget újítottak föl, a támogatásból eszközöket vásároltak.

A termelőket ajánlás alapján vették fel a rendszerbe, a fogyasztók 2 alkalommal vásárolhatnak rendszerhasználati díj befizetése nélkül, ezután hozzá kell járulniuk a közösség fenntartásához.

A weboldalukon fényképes leírás van a termékekről, heti egy határidő van a rendelésre, az összesített igényt megkapja a termelő, aki beszállít az átadóhelyre. Ott önkéntesek mérik szét a tagoknak a megrendelt árut.

Ha valaki nem tud az átadás időtartamában odamenni, házhozszállításra is van lehetőség minimális összegért.

A minőségbiztosítás egyrészt a „nyitott kert” elvén alapul, vagyis megtekinthető a termelés, másrészt a tagok személyes ajánlásán.

 

A nyíregyházi példa jó indító volt a saját rendszerünk megtervezéséhez, mivel már látjuk, hogy jókora élőmunka-igénye lesz a rendszernek, és a webes felületet érdemes úgy megtervezni, hogy a rendelések összesítése ne kívánjon szöszmötölést…

Felmerült a csomagolás kérdése is, ez függ attól, hogy a termelő méri-e ki az adagokat, vagy a Batyu önkéntesei? Lesz-e (váltó)láda/kosár/szatyor, vagy hozzon mindenki magának?

Mérheti a fogyasztó is magának, ebben az esetben érdemes kis felesleggel szállítani, hogy a kiválogatott terményből a végén érkezők is jó minőségűt kapjanak J

Webes felület

Lehetőségünk van már működő rendszer saját képünkre formálására, ennek a határidejét február 28-ban állapítottuk meg.

Vannak hozzáértő tagjaink, következő lépésként ők találkoznak, és megalkotják a rendszert.

A honlapra készül egy terménynaptár, amiben nagyjából tervezhetően látszik majd, hogy milyen zöldség-gyümölcs mikor érik a vidékünkön, hogy fogyasztóként is alkalmazkodhassunk a Természet rendjéhez J

Megosztunk receptötleteket, amik segítenek a kevésbé ismert termények egyszerű hasznosításában.

A termékek kívánságlistája dolgában abban maradtunk, hogy hétfőre elkészül egy általános terméklista, amin a fogyasztók bejelölhetik, hogy mit és nagyjából mennyit vennének a Batyuból, és természetesen hozzá is adhatnak újabb termékeket.

Beszéltünk a részes dobozrendszerről is (a Batyu nem ilyen lesz, de attól még szeretjük J), és felmerült az ötlet, hogy a kínálatban szerepeljen „idénydoboz” is, amiben a termelő az éppen frissen érő kerti terményből összeállít egy vegyes dobozt.

A termelőket is várjuk, csak személyes ajánlás alapján, nem elvárás a biotermék, de lehetőség szerint minél vegyszermentesebb gazdaságból származzon az étel, és kapjunk korrekt információt a leírásban a vegyszerezésről, feldolgozott terméknél az összetevőkről. Az induláshoz készül a termelők listája, ami folyamatosan bővülhet az év során.

Lesznek előadások, ahol a termelők bemutathatják a munkájukat, akár kóstolóval egybekötve.

A fogyasztók is segíthetnek a termelőknek pl. használt tejfölös poharak, befőttes üvegek, stb. átadásával, így a hulladék mennyiségét is csökkentjük, a termelő pedig hasznosíthatja palántanevelésnél, stb.

Nagyjából ennyi a beszélgetés összefoglalója, akinek még eszébe jut olyan, amit elfelejtettem, tegye hozzá J

A továbbiak:

Legközelebb február 18-án kedden találkozunk.

-      Addigra reményeink szerint tesztüzemben látható lesz a webes felület

-      Összeáll egy induló (és folyton alakuló) igénylista és termelőlista. Kérünk ajánlásokat!!!

-      Várunk helyszín-ötleteket és felajánlásokat, de induláshoz már kaptunk egy lehetőséget.

-      Önkéntes segítőket várunk a hetenként felmerülő munkákhoz (átvétel, csomagolás, átadás, stb)

Feedek
Megosztás