Még nem Bátorban laktam, de már falun, amikor meglátogatott egy barátom, és ahogy a ház körbemutogatásában a kamrához érkeztünk, megkérdezte: "Te háborúra készülsz?" Mert rendesen be volt raktározva lekvár, savanyúság, mindenféle főzni-csíráztatni való magvak, fűszerek, teafüvek, aszalványok, ecetek, stb...

Neki ez furcsa volt, hiszen a nagyvárosban csak két perc a legközelebbi bolt, ahol mindent megkap.

Ez a régi rácsodálkozás jutott eszembe nemrég, amikor hirtelen felindulásból valami igen finomat alkottam :-)

Palacsintához akartam valami nem-édeset készíteni. A kamrában pedig ott mosolygott négyféle aszalt gomba. Kerekedett a dologból mustáros gombaszósz fekete trombitagomba-porral sűrítve, vargánya, rókagomba és őzlábgomba törmelékkel vastagítva, alaposan fűszerezve, jól megolvasztott reszelt sajttal... Mindezt palacsintatortaként öntöttem formába, és nem nagyon tudtam abbahagyni az evést :-)

Nos, nem háborúra készülök, hanem ilyen finomságokra :-)

Csak egy-két rövid túrára volt szükség, amikor a gombát megszedtük. Meg egy-két nap darabolásra, aszalásra. Aztán néhány befőttesüvegre, hogy a molyok ne rágják szét tavaszig.