Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Palántabörze Bátorban

Aki bújt, aki nem - idén több nem lesz, gyertek mind Bátorba palántát csereberélni!

Ha kiültetés után maradt saját nevelésű palántád, évelő cserjéd, dísznövényed, bármilyen kertlakó, amit szívesen megosztanál másokkal, miközben a többiek növényei között válogatsz - melyiknek is szorítsak még helyet a kertben...???

Ha nem neveltél, de szívesen hazavinnél egy-két érdekes fajtát,

Gyere el május 25-én vasárnap Bátorba, ahol délelőtt 10-től szeretettel várunk a Hegyalatti Arborétumban. Oda pedig úgy jutsz el, hogy Eger felől a faluba érve rögtön jobbra kanyarodsz a bezárt kocsma előtt, és a Mogyorós-kutat elhagyva a baloldali úton döcögsz addig, amíg meg nem látsz baloldalt egy palántacsereberélő sokaságot egy szépséges kert közepén :-) (Hegyalja utca)

A palántabörze "játékszabályai":

- Mindenki a fölöslegét hozza, ami ingyen elvihető továbbszaporítás céljából.

- Aki nem hoz cserepalántát, az is vihet - a lényeg az, hogy jövőre már hozzon ő is, ehhez minden szakmai segítséget megkaphat a jelenlevő tapasztalt kertelőktől :-)

- Nem gazdasági mennyiségek cserélnek gazdát, hanem fajták, kérjük, mértékkel "csomagoljatok"

-  A helyszín ezúttal egy magánkertészet, ahol kérjük, bánjatok tisztelettel az ott élő növénygyűjteménnyel! És hálásan köszönjük a segítséget a Klein házaspárnak.

- Előadást, egyéb kötött programot nem tartunk, célunk, hogy induljanak beszélgetések, tapasztalatcserék a résztvevők között.

- Hozzatok csomagolóanyagot a palántáknak (dobozok, újságpapír...), amiben biztonsággal el tudjátok szállítani a szerzett kincseket ;-)

- Ha támogatni szeretnétek a rendezvény szervezőit, a Banya-Tanya Alapítványt, adományokat köszönettel elfogadunk a fekete macskás perselyben :-)

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Magbörze Bátorban

Ahogy sűrűsödnek a kinti tennivalók, egyre kevesebb az idő a naplózásra...

El is telt majdnem egy hónap az idei első (egyébként negyedik) bátori magbörze óta. Az élmény azonban nem fakul :-)

A Faluházban gyülekeztünk egy vasárnap. És gyülekeztünk és gyülekeztünk... Ennyien még sosem jöttünk össze magozni! Ugyan mindenki panaszkodott a tavalyi mocsaras évre, nem sikerült paradicsommagokat fogni, sok más is gyengén szerepelt, de jól látszott a cserebere előnye: akinek előző évben adtunk, előfordult, hogy most vissza tudta adni...

Így is sok faj és fajta került elő, dísznövényektől a konyhakerti zöldségeken át a takarmánynövényekig. Jó volt elbeszélgetni a tapasztalatokról, sokan kértek és adtak tanácsot egy-egy növény termesztése dolgában.

Ami még fontos: nemcsak a Kaláka tagjai jöttek, voltak érdeklődők Füzesabonyból, Egerből, Ostorosról, Balatonból, Egerbaktáról is.

Folytatjuk, hamarosan :-)

Feedek
Megosztás