Kedves Emberek!

Jó hírem van: a Banya-Tanya Alapítvány a Svájci-Magyar Civil Alap támogatásával vadonatúj kalákaprogramot indít! Igyekszem röviden elétek tálalni a menüt:

Van egy csapat falura költözött Ember, akik kísérletezünk az önellátással. Mert ezért jöttünk falura. Mert Emberhez méltő életet akarunk élni, érezni annak az örömét, hogy magunknak és családjainknak saját magunk teremtsünk meg mindent, amit lehetséges. Hogy tudjuk, amit megeszünk, az egészséges - már csak azért is, mert jóféle testedzés már megtermelni is, és hogy mindezt megoszthassuk azokkal, akik hasonlót terveznek :-)

Van rengeteg városi Ember, akiknek nincs kertjük, ahol tiszta élelmet termelhetnek, de nagyon szeretnének... Ehhez is van jó hírem: Egerben és az ország több városában is alakulnak közösségi kertek. Tessék csatlakozni! És emellett el lehet jönni Bátorba, a Banya-Tanya kalákáira, ahol megtanulható a tiszta, permakultúra-közeli kertészkedés az alapoktól.

Idén négy magbörzét szerveztünk, ahol sokan hoztak és vittek sokféle saját termésű vetőmagot. Májusban palántabörzézünk, hogy akár egy erkélyen is nevelhető zöldségféléket tudjunk csereberélni.

A kalákákon nem csak kertészkedünk, hanem igyekszünk az önellátáshoz kapcsolódó más elemeket is megvalósítani: az egészséges talajélet táplálásához komposztáló megoldásokat építünk és működtetünk, kézműves foglalkozásokat szervezünk, állattartáshoz kapcsolódó munkákat mutatunk be, tartósítunk, vadon termő alapanyagokat, gyógynövényeket gyűjtünk, lisztet és olajat készítünk, a kínálat bővülhet a csapat ötletei nyomán.

Programunk egyik legfontosabb eleme azon kívül, hogy munkásan tanulunk az, hogy tervezünk egy falu-város közvetlen kereskedelmi rendszert. Magyarul: ami nálunk megterem, és nem használjuk fel, azt bevisszük azoknak, akiknek fontos, hogy mit esznek :-) Ennek a részleteit majd hamarosan közösen találjuk ki, addig is kérlek, jelezzétek, kit érdekel a dolog! Olyanok jelentkezzenek, akik egész szezonra vállalják a részvételt, és szívesen fektetnek energiát a tervezés-együttgondolkodás folyamatába is. Cserébe hersegős, friss, szeretettel nevelt, vegyszermentes zöldtakarmányhoz jutnak ;-)

Nos rövid nem lett a bemutatkozás, de hamarosan jelentkezem az első kaláka beszámolójával, és a következő programok részleteivel. Már erősen a gépemre süt a nap, hív a kert, a decemberes március áprilisra halasztotta a kora tavaszi munkákat :-D

Szép tavaszodást mindenkinek, várunk a programjainkon!