Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Telelő üzemmód

Hűha-élmény: nyáron írtam az utolsó bejegyzést a Banyanaplóba... Persze, történik ezer dolog, meg kellene osztani, de mivel történnek a dolgok, ritkán jutok a netes naplóhoz. Igen, majd télen, a hosszú sötét esték idején rengeteg idő lesz... Hááát, a hosszú esték már rövidülnek egy ideje (éljenéljen!!!), mégis csak most fogok billentyűzetet, hogy meséljek pár szót az unalmas (:-D) falusi hétköznapokról.

Persze, van itt begubózás, elmélkedés, stb. aminek télen lennie kell, mert kevesebbet dugja ki az ember az orrát, ha bundabugyit kell húzni minden kilépéshez. De ott a két kutya, unatkoznak, a tüzelőt is be kell hordani, néha a gyújtós sem hasogatja föl magát, az építőanyaggal teli udvart nem árt rendezgetni (különösen, mert az ebek rendezik maguk is, elég szétszórtan néz ki), van tehát outdoor tevékenység ilyenkor is.

Aztán amikor rövid a nappal, és kevés a kerti munka, sűrűbben beugrik a társaság  igénye is, jó néha összejárni a kaláka-tagokkal egy hajábakrumpli-partira, vagy töksütögetésre. Olyankor aztán hamar hajnal lesz :-) Viszont ilyenkor születnek a tervek a zöld időszakra: hogyan építünk melegágyat a palántaneveléshez, ki milyen tyúkot szerez be és honnan, hogy is készüljön a kerítés, és álmodozunk egy tanyáról, ahol senkit sem zavar, hogy ordít a kecske, trombitál a gyöngyös, sőt, ugat a kutya!!! :-)

Egy hónap múlva elkezdjük a magbörzézést, addig rendszerezzük a meglévő vetőmagokat, kiderül, miből van  fölösleg és mit kell beszerezni a többiektől, hogy teljes legyen idén is az étlap. A feladat igen nagy: most látom, hogy csak a magok három kartondobozt töltenek meg, és innen-onnan kerülnek még elő kóbor csomagok...

A magbörzékről itt is hírt fokok adni. Ha szeretnél otthon is szervezni ilyesmit, szólj, szívesen elmegyünk, mindig jól jön, ha frissíthetjük a fajta/változat kínálatot, és hasznos, ha minél több helyen szaporodnak a tájfajták, sokféle változatot ki lehet próbálni, az évek megmutatják, melyik viselkedik jól az adott területen. Nálunk mindig szigorúan pénzmentesek a börzék, mindenki a fölösleget viszi csereberélni, és természetesen az is vihet, akinek még nincs saját termésű vetőmagja, majd lesz jövőre :-) A lényeg, hogy a bevált fajták terjedjenek sokfelé, ne az egységes, tasakos zöldségeket neveljük a millió féle élőhelyen, mérgek nélküli (csávázatlan) magvakat vessünk, és a "gazda" saját tapasztalatait adhassa tovább.

Tavasztól várunk önkénteseket is, ha ki akarod próbálni a falusi - részben önellátó - életet, beletanulnál az éppen időszerű munkákba, keress meg minket. Szállást két-három embernek tudunk adni, az ellátással együtt ledolgozható :-)

Hóhahó :-)

Megérkezett a hótakaró :-)

Itt az ideje a meleg kályha mellé kucorodásnak, ilyenkor lehet szében "idebent" rendet rakni, végiggondolni dolgokat. Ez sokfélét jelenthet, még nem látom előre, hogy sokat fogok-e írogatni, mert annyi minden megosztanivalót találok, vagy inkább elcsitulok, és téli álomra hajtom medvefejemet?

Vagy (és???): hóembert építek, hógolyózok és télitúrázok sokat a dombokon-hegyeken...

Mindenesetre örömmel tölt el, hogy itt a Tél, a tiszta, jégkristályos Hideg :-)

Feedek
Megosztás