Ez most nem a panaszkodás helye lesz, egyszerűen arról lesz szó, milyen izgalmas, ahogy évről-évre változik az időjárás, mennyire tudunk alkalmazkodni.

AmarántTavaly sivatagos nyár volt, idén mocsaras. Ha csak néhányféle zöldséget ültettünk volna, azt a nyolcat-tizet, amit egy falusi kertben szokás, idén sem termett volna semmi… Így legalább a zöldbab remekelt, valamennyire a borsó és a tökfélék is hozták a formájukat. A paradicsomból semmi sem lett, hála a nedves időnek, ami kiváló volt a gombafertőzések számára, és június végéig hűvös is volt, nem tudtak rendesen virágozni sem a növényeink.

Méteres bab

A sokféleség lesz ilyenkor is a megoldás, lehet, hogy néhány faj(ta) kárba vész egy-egy évben, de a többi sikeres lehet. Ami jól bírta a szárazat és a vizes időt is: a gabona-amaránt, a kukoricafajták, a méteres bab, a hagymák és természetesen az örök kedvenc: a csicsóka :-)

Idén kipróbáltuk a Sárpo Míra burgonyát, ami egy magyar nemesítésű fajta, sok betegségnek ellenáll. Trágyázás nélküli, vályogos talajban nagyjából 10-12-szeres hozamot adott, és hatalmasak a gumói. A bogarat kézzel szedtük róla két-három naponként, és még szeptember közepén sem száradt le teljesen a levele!

Szintén idei próba volt a tomatillo, a lampionvirág ehető kerti testvére. Zöldessárga a termése, és amikor beérik, rendesen lefeszegeti magáról a “lampiont”, kisebbfajta paradicsom méretűre nő. Az íze is emlékeztet a paradicsomra, viszont nem bántják a paradicsombetegségek. Élvezte a sok esőt, rengeteget termett, de rövid volt neki a nyár, még mindig éretlen a fele…

Igyekszünk mindenből legalább vetőmagot fogni, hogy a magbörzéken osztogathassunk belőle :-)

Vargánya (cepe) az aszalóbanUgyan nem kerti jószágok, de meg kell említeni a gombákat is, hiszen önellátni gyűjtögetve is lehet :-) Sok időnk nem volt, de vargányát, rókagombát és fekete trombitagombát is aszaltunk bőven.

Kíváncsi vagyok, Nektek milyen növények hoztak sikertörténetet ezen a nyáron, meséljetek!