Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Élmények és beszámolók

Tartozom Nektek pár történettel.

Mesélek kicsit a permakultúra képzésről, és a gyógynövényes kalákáról. És pár szót a Napfordulóról is...

Ugyan időben már messzire csúsztunk, de közben megengedtem magamnak egy rövid nyaralást (!!! kb tíz év óta először... :-)). Most viszont újra lecsóba csapok :-)

Napforduló.

Nekem ez igazi Ünnep, amolyan személyes és bensőséges kapcsolatról szól a Nappal, Földdel, és általában az elemekkel...

Örülök, hogy sokan eljöttetek. Meglepően sokan! Volt tűz, dobok, énekek, tűzugrás és utazás - befelé és kifelé is :-). Köszönjük Szürkemedvének, hogy vezette a Szert, bízom benne, hogy az Új Kenyeret is hasonlóképpen ünnepelhetjük!

Fényképeket nem készítettem, dobbal a kézben másra figyel az ember ;-)

Városi permakultúra.

Vargha Sára remekül összefoglalta nekünk a permakultúra elméleti alapjait és a városi kertelés lehetőségeit, ezt most én meg sem próbálom összefoglalni, tessenek utánaolvasni, vagy eljönni még pár képzésre. Irodalmat szívesen ajánlok, bár zömmel angol nyelven létezik, de Baji Béla - tartalmában is magyar - könyve éppen a harmadik kiadásában kapható...

Nekem azért szívem csücske a permakultúra, mert idegen neve ellenére gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan lehet az egész életünket a természeti folyamatokat megfigyelve, támogatva, vitorlánkba fogva megszervezni. Valammi ilyesmi lehetett a hagyományos magyar gazdálkodás, erről szeretettel ajánlom figyelmetekbe Andrásfalvy professzor könyveit, előadásait is.

Az elmélet után elfogyaztottunk egy könnyed házikenyeres-kerti gizgazos ebédet, aztán belefogtunk a gyakorlatba. Készültek rovarszállodák, és PET-palackból önöntözős edények. A miénkben remekül növekszenek a paprikapalánták, aki itt volt, kérlek, küldjetek nekünk fényképeket a növendékeitekről!

Végigböngésztük a kertemet, elmeséltem, mi miért és hogyan keveredik látszólag kaotikusan, de szép rendben, egymást támogatva :-)

Végül közkívánatra kisétáltunk a domboldalba gyógyfüveket gyűjteni. Szerencsére a kora nyári esős időszak megtette a magáét és csodamód gazdagon terített rétet találtunk, mindenki talált neki való varázsszert.

Örülök, hogy végre eljöttetek a közösségi kertelők közül is, remélem, érdemes volt és jöttök még!

Kaláka 3 in 1

Nem lepődtünk meg, valódi aszalótúra lett a gyógyfüvezésből... Kicsit tartottam tőle, hogy ki lesz égve a rét, de nem: rengeteg a cickafarkfű, szurokfű, apróbojtorján, éppen kezdi a virágzást az aranyvessző, találtunk közönséges galajt, kevés kakukkfüvet és kaszálnivaló mennyiségű vadmentát. Volt még valamennyi használható orbáncfű is.

Sajnos, mire visszaértünk, minden energiánk elpárolgott, éppen csak a füveket sikerült kiteregetni, fellógatni, a kerti munka későbbre maradt. Rendben is van ez így, a talaj annyira száraz volt, hogy szikrát vetett volna benne a kapa, abban maradtunk, hogy várunk egy esőt a másodvetés előkészítésével. Ez ma meg is érkezett, így semmi akadálya a folytatásnak :-)

 

Hívogató: Permakultúra és város

Egy izgalmas témával várunk a következő képzésünkre: hogyan láthatjuk el magunkat - legalább részben - egészséges élelemmel akkor, ha városban lakunk, kicsi terület, vagy akár csak egy erkély áll a rendelkezésünkre?

Egyáltalán mi is az a permakultúra? Miért kezdjük a megismerését etikai kérdésekkel?

Miért fontosak a mintázatok? Térben és közösségben...

Milyen egyszerű, olcsó és ízletes ötleteket használhattunk saját "törpekertünkben"?

Mi az a gazdasági permakultúra?

És még sok más kérdés fog előkerülni, választ kapni 2013. június 29-én Bátorban, ahol Vargha Sára permekultúra oktató és világlátott, gyakorló városi gazda mesél nekünk a fenti témákról.

A képzés ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, kérlek, írj a banya.tanya.alapitvany(kukac)gmail.com címre. A helyszín szervezés alatt, a jelentkezőknek időben meküldjük. Kezdés: 10:00, befejezés nagyjából 18:00-kor. Készüljetek "játszós" ruhával, lesz szabadtéri program is.

Az esemény a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg.Őszi csemegézés

Mielőtt én is valami programajánlóval keverném a Banya-Tanya naplóját, mesélek kicsit arról, mi finomság akad ilyenkor a kertben?

Ha körülnézek a szomszédokban, pirulnom kellene, mert ők bezzeg már sterilre porszívózták a kertjeiket, sehol egy kóró, fűszál, vagy paradicsomkaró... Nálam viszont őskáosz uralkodik. Mentségnek csak az intenzív házikóújítást és a pályázati elszámolás-hegyeket tudom felhozni. Azért van egy kis tudatosság is a dologban... És sok gyom... Erre nem vagyok büszke :-(

Még nem merem permakultúrált kertnek nevezni, de enyhén közelíti a fogalmat... Vagyis elvileg egész évben akad benne ennivaló. Nézzünk körül: a leveshez úgy januárig mindig találok friss petrezselyem-és zellerzöldet, ehhez csak bent kell hagyni egy sort belőlük télire. A zeller csak durva fagyok után adja meg magát, a petrezselyem akkor sem, jövőre kihajt, csak a levelei tűnnek el tél közepére. Ám ha a február enyhe, már új zöldeket találok rajta. Ugyanez vonatkozik a metélőhagymára is.

Történt egy szaporodási baleset pár éve a területen: keresztbe-kasul porzódott a mángold a céklával és a takarmányrépával. Mert testvérek :-) Azóta minden évben van boglyas-leveles elsőéves példány, és virgácsosodó magot hozó kétéves is köztük. Csak annyit kell tenni, hogy nem kapálom ki őket. Így egész évben (télen is!!!) zöldek, szereti a kanári és a tengerimalac is, legvadabb ződhiányomban én is tépek a szendvicsemhez, vagy lehet belőle saláta, főzelék.

A tavaszi borsóból kipergett pár szem az ágyásba, az első fagyokig szépen kivirágzott, gyenge zöldborsót tudtam csipegetni róla. Ehhez persze a csapadékos nyár is kellett :-)

Januártól elkezd kihajtani a tyúkhúr a csupaszabb földfoltokon. Salátába kiváló zsenge zöld...

A sarjadóhagyma egész télen szedhető (csak nekem még nincs elég sok). Csokrosan nő, zöldhagyma-formájú sarjakat nevel. Ezekkel lehet palántázni is.

És ami idén kimaradt a minden egyéb miatt, de az eddigi években szépen termett tél alatt: a feketeretek és a tarlórépa! Őszi-téli kedvenceim: augusztusi vetéssel, sok vízzel, trágyával szépen megnőnek a fagyokig, tél közepéig akár kint is hagyhatók. De elvermelve egész télen ropogós, náthaellenes gumókat ehetünk.

Tél alá vethető sok salátaféle, a rukkola, petrezselyem, sárgarépa, néhány borsófajta. Szórhatunk mustármagot a csupasz földdarabokra: a levele a fagyokig zölden takarja a területet, és ízletes salátaződ...

Tavaly volt a főpróbája, és idén már ki is maradt sajnos: az őszi mák. Szeptemberben kell elvetni, pár leveles alakban kitelel, én csak áprilisban egyeltem ki, addigra szépen kiderült, melyik fagyott ki: szinte mind kibírta zölden! Június elején arattam a gubókat, nulla növényvédelemmel is szépek voltak. álltólag annyira korán virágzik, hogy megelőzi a kártevők rajzását. Van benne valami.

Éééés az örök túlélő: a csicsóka! Októbertől egész télen át áprlilisig szedhető a gumója, persze ha a kertemben telelő pockok hagynak belőle. Amikor hersegő, lédús, friss, élő növényi eledelre vágyom, akkor kikapirgálok egy marék csicsókát, lesúrolom róla a földet és elharapdálom. Kap belőle a kecske is :-)

Kicsit menjünk ki a kertből. Szintén lehet téli csemege jónéhány gomba is. Mivel szakértő nem vagyok, csak a biztosan megismert júdásfülét, és a lila pereszkét szedem. Az előbbi általában nyirkos helyen korhadó bodzaágakon, az utóbbi erdőben található.

És a bogyók! A fagyok után eredeti csomagolásából ehetjük a hecsedlilekvárt, már a bogyóból püré formában lehet kinyomni :-) A kökény nagyszerű C-vitamin forrás és állítólag szívpanaszokra is jó. Galagonyát is érdemes csipegetni, bár íze nincs sok, de a keringésnek az is használ, és a szürke téli napokon már a színe is felvidít.

Gyógynövényeket is szedhetünk ilyenkor: november táján érdemes a gumókat, gyökereket fölszedni, mert éppen beraktározta a növény az értékes anyagokat, leszáradt a szár, levél, de még azonosítható a faj. Nálam a kert szélén, a patakparton sok a fekete nadálytő, annak a gyökerére fenem az ásóvillámat: aszalvány és tinktúra készül belőle. Embernek, állatnak sérülésekre, zúzódásra hihetetlen gyors hatású segítség... bedagadt ló-boka, emberi lila folt, rándulás, horzsolás egyik napról a másikra gyógyul tőle.

Sok már a szöveg, de lesz még :-) Jó gyűjtögetést!

Feedek
Megosztás