Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Jól megjártuk…

… oda és vissza Szarvaskőt.

A reggeli találkozónál senki nem várt, pedig jól megijedtem, hogy késve érek oda… Aztán egy kis családdal kiegészült a lelkes gyalogtúrás csapat hat főre, és nekivágtunk. Természetesen nem az ismert úton, hiszen Szarvaskő itt van a szomszédban, ekkora távon nem tévedhetünk el.  De sikerült :-)

Sikerült jó néhány iránymenetet kivitelezni, a gyerekek már lázadoztak, de azért hősiesen kitartottak nem kevés szülői támogatással :-)

Az erdő csodálatos volt, még egy kis napsütést is sikerült intézni. Találtunk gombákat, csodaszép mohapárnákat, és csipegettünk sokféle erdei bogyót.

A célállomáson rögtön összetalálkoztunk a csapat autós tagjaival, akik már hazafelé tartottak. Nos, az egyórásra tippelt gyalogutunk többórásra sikerült, hogy pontosan mennyire, arra kedvenc írónőm szavaival élve “boruljon radír”…

A fesztivál rendesen tömeges volt, láttunk szarvasgombát, aszalványokat, házi sajtot, kézműves remekeket, és természetesen sok-sok lekvárt. A zenét nem a kedvenc CD-im közül válogatták, de ez cseppet sem volt baj :-)

Nálam inkább a sokaság verte ki a biztosítékot, annak ellenére, hogy sok kedves ismerőssel is összetalálkoztunk. Indultunk is hamar, mert az odaúttal elment az idő, a visszaút végén pedig vártak vacsorájukra a – mostanság már korán fekvő – baromfik.

Ketten baktattunk Bátorba, immár a jelzett kéken, ami közel sem volt olyan szép és vadregényes, mint a délelőtt látott vízmosások, úttalan utak. Különösen a kerítések között haladó út volt nyomasztó, ezt a vásárban beszerzett házi füstölt sajttal sikerült enyhíteni :-)

 

vadrózsa:

Köszi a gyors beszámolót, még azt sem vártad meg, hogy érdeklődjek a kirándulásról :) ) szóval érdekes utatok volt. A társaság autós tagjai mondatod “tetszett” a legjobban…. No de kinek, hogy tartja a lelke. Ami a más útvonalat illeti: személy szerint én sokkal jobban szeretem a “járatlan” utakat. Sokkal több élményt tud okozni, és sokkal édesebb emlékeket tudok általuk felidézni, mintha a jól meg és kitaposott utakon számolja az ember, hogy még mennyi km. Az sem rossz, de látva ezeket a hálókat, hát…inkább az eltévedés.
A fesztiválról. Sajnálom, hogy nekünk idén is kimaradt, de majd talán jövőre-tavaly is így kezdődött :) .Sokaság nélkül pedig manapság már nincs fesztivál. Velejárója, sajnos vagy sem. Számomra örömteli, hogy egy ilyen pici falu felvállal egy ilyen rendezvényt. Én örülök neki, hogy sokan látogatják. :)
A sajthoz pedig jó étvágyat!! :)

banyatanya:

Nem elsősorban a sokaság zavart, inkább az egyre bazáribb műfaj. A nyalóka még belefér, de a műanyagok már annyira nem. Viszont jó volt, hogy helyi (helyközeli) termelők árusítottak… Kicsit hiányoltam a teljesen helyi dolgokat, a címkézett lekváron kívül nem láttam szarvaskői terméket. De azt tudom, hogy évek kellenek hozzá, míg egy településen tudatosul az emberekben, hogy milyen lehetőségeik vannak…
Jó volt ez az élmény arra, hogy elkezdjünk ötletelni: mi az, amit mi szívesen látnánk Bátorban? Ha kitaláljuk, akkor már nem sok választ el attól, hogy meg is csináljuk :-)

vadrózsa:

helyes, helyes :) )

Tartsatok velünk :-)

Jól megkaptam… :-) És igaza volt, akitől megkaptam: nincsenek “moccantó” dolgok a honlapon. Itt lesznek, a blogban, mert ezt – elvileg – tudom kezelni, informatikai mazsola létemre is. Tehát moccanjunk!

A Kaláka október 23-án, szombaton elindul át a hegyen Szarvaskő felé, ahol a helyiek gondoltak egy nagyot, és három (?) éve elkezdtek egy hagyományteremtő rendezvényt Csipkebogyó-fesztivál néven. Azóta már fél Heves megye (és sokan mások) ott gyülekezik a csipketisztító-lekvárkavaró asszonyok asztala előtt, kóstolgatja a finomságokat, hallgatja az előadásokat. Tessék utánuk csinálni!

Ez a titkos hátsó szándékunk a látogatással, gyűjtjük az ötleteket, nemcsak az élményeket, hogy egyszer valamit mi is kitaláljunk ide, Bátorba. A másik nagyon titkos szándék az, hogy végre csapatostul kijussunk megint az Erdőbe, sétáljunk, beszélgessünk, kitárjuk szemünk-szívünk a rengeteg őszi szín és forma előtt, megcsodáljuk a rengeteg gombát, amit a mocsaras idő adott nekünk, és gyűjtögessük a Természet ajándékait, az őszi terméseket lekvárnak, gyógy-szernek, karácsonyi dísz-alapanyagnak :-)

Tartsatok velünk: szombaton 9-kor találkozunk a Mogyorós-kútnál. Aki még nem járt Bátorban, jó alkalom lesz szóba állni a helyiekkel, kérdezze meg, merre találja…?

A rendezvény részletes programját itt találjátok: http://szarvasko.hu/index.php

 

banyatanya:

Jelentem, a mai mínusz 4-5 fok után gombafagyit szedünk holnap :-) )) A csipkebogyó garantáltan megpuhult odakint.

Jó melegen öltözzetek, mert 4km után jutunk csak forralt borhoz…

vadrózsa:

úúú gombafagyi! Micsoda ötlet ;) ) Szép napot Nektek!

Feedek
Megosztás