Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Élmények és beszámolók

Tartozom Nektek pár történettel.

Mesélek kicsit a permakultúra képzésről, és a gyógynövényes kalákáról. És pár szót a Napfordulóról is...

Ugyan időben már messzire csúsztunk, de közben megengedtem magamnak egy rövid nyaralást (!!! kb tíz év óta először... :-)). Most viszont újra lecsóba csapok :-)

Napforduló.

Nekem ez igazi Ünnep, amolyan személyes és bensőséges kapcsolatról szól a Nappal, Földdel, és általában az elemekkel...

Örülök, hogy sokan eljöttetek. Meglepően sokan! Volt tűz, dobok, énekek, tűzugrás és utazás - befelé és kifelé is :-). Köszönjük Szürkemedvének, hogy vezette a Szert, bízom benne, hogy az Új Kenyeret is hasonlóképpen ünnepelhetjük!

Fényképeket nem készítettem, dobbal a kézben másra figyel az ember ;-)

Városi permakultúra.

Vargha Sára remekül összefoglalta nekünk a permakultúra elméleti alapjait és a városi kertelés lehetőségeit, ezt most én meg sem próbálom összefoglalni, tessenek utánaolvasni, vagy eljönni még pár képzésre. Irodalmat szívesen ajánlok, bár zömmel angol nyelven létezik, de Baji Béla - tartalmában is magyar - könyve éppen a harmadik kiadásában kapható...

Nekem azért szívem csücske a permakultúra, mert idegen neve ellenére gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan lehet az egész életünket a természeti folyamatokat megfigyelve, támogatva, vitorlánkba fogva megszervezni. Valammi ilyesmi lehetett a hagyományos magyar gazdálkodás, erről szeretettel ajánlom figyelmetekbe Andrásfalvy professzor könyveit, előadásait is.

Az elmélet után elfogyaztottunk egy könnyed házikenyeres-kerti gizgazos ebédet, aztán belefogtunk a gyakorlatba. Készültek rovarszállodák, és PET-palackból önöntözős edények. A miénkben remekül növekszenek a paprikapalánták, aki itt volt, kérlek, küldjetek nekünk fényképeket a növendékeitekről!

Végigböngésztük a kertemet, elmeséltem, mi miért és hogyan keveredik látszólag kaotikusan, de szép rendben, egymást támogatva :-)

Végül közkívánatra kisétáltunk a domboldalba gyógyfüveket gyűjteni. Szerencsére a kora nyári esős időszak megtette a magáét és csodamód gazdagon terített rétet találtunk, mindenki talált neki való varázsszert.

Örülök, hogy végre eljöttetek a közösségi kertelők közül is, remélem, érdemes volt és jöttök még!

Kaláka 3 in 1

Nem lepődtünk meg, valódi aszalótúra lett a gyógyfüvezésből... Kicsit tartottam tőle, hogy ki lesz égve a rét, de nem: rengeteg a cickafarkfű, szurokfű, apróbojtorján, éppen kezdi a virágzást az aranyvessző, találtunk közönséges galajt, kevés kakukkfüvet és kaszálnivaló mennyiségű vadmentát. Volt még valamennyi használható orbáncfű is.

Sajnos, mire visszaértünk, minden energiánk elpárolgott, éppen csak a füveket sikerült kiteregetni, fellógatni, a kerti munka későbbre maradt. Rendben is van ez így, a talaj annyira száraz volt, hogy szikrát vetett volna benne a kapa, abban maradtunk, hogy várunk egy esőt a másodvetés előkészítésével. Ez ma meg is érkezett, így semmi akadálya a folytatásnak :-)

 

A hős kalákás csapat és a májusi eső

Igazi sokoldalú kaláka alakult múlt szombaton, éppen olyan sokféle munka kerekedett belőle, mint amilyen egy igazi paraszti hétköznap :-) Vagyis a meghirdetett gyógynövénykedés kibővült nyúlmázsálással, bozótirtással, komposztáló kas töltögetéssel, és persze a gyógynövénygyűjtő sétán is akadtak kellemes meglepetések :-)

Az összegyűlt lelkes társaságnak köszönhetően kitisztult a Banya-Tanya fűszer-és gyógynövénykertje, már vasárnap beleültek az eddig a tornácon szorongó évelők. A patakparti áthatolhatatlan csalánosból gyümölcsöst varázsoltak a fiúk, megtelt "fűtőanyaggal" a komposztáló kas, és kigyomláltunk pár sort a zöldséges részlegből is.

Párszor beijesztett az eső, de bátran kitartottunk..

Még a legfiatalabb korosztály is beszállt a munkába, nem lehet elég korán kezdeni a kertészkedést :-)

Ebéd után aztán maradék bátorságunkat összeszedve, ellenállva a szieszta csábításának, neivágtunk, hogy a májusi gyógyfüveket begyűjtsük magunknak. Éppen kapóra jött a telihold ideje, bár a felhőket az sem akarta elriasztani. Több jelentkezőt viszont éppen a felhők tartottak távol. Mi viszont bőven kaptunk a tengernyi kakukkfűből, zsályából, és a hatalmas vadsóskamezőből is. Ráadásnak Természet Anyánk egy jó adag mezei csiperkét szórt az utunkba, szegfűgombával fűszerezve :-)

A nap csúcsa mégiscsak a hazaérkezés volt, miután jó félórát bandukoltunk a jeges esőben ki kabátban, ki anélkül, a felvételért a Gyűrűk Ura  készítői sztárgázsit fizettek volna...

Köszönjük a Csodacsapatnak a segítséget és a lélekmelengető részvételt! És alaposan pihenjétek ki magatokat, hamarosan megint trombitálunk, újabb ínyenceknek való programokkal jelentkezünk!

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósult meg.

Gyógynövényes kaláka

Szeretettel várunk a Banya-Tanya Alapítvány következő kalákáján! Ennek az alkalomnak a központi témája a gyógy-és fűszernövények termesztése és begyűjtése lesz.

Programkínálat:

Délelőtt gyógynövénykert gyomlálás, címkézés, komposztáló kas feltöltés, betelepítés, palántázás, talajtakarás - tetszés szerint.

Délután: séta a kaszálóra, ahol sokféle gyógynövényt be tudunk már gyűjteni. Szó lesz a növények pontos felismeréséről, használatáról Ha még lesz energiátok, visszatérve nekilátunk a feldolgozásnak. Lesz szárítás, útifű szirup készítés, tinktúra indítás, bodzaszörp áztatás. Ha szeretnétek magatoknak pl. útifű szirupot készíteni, hozzatok befőttes üveget és cukrot, a levelet megszedjük hozzá :-)

Találkozzunk május 25-én szombaton 10:00-kor a Banya-Tanyán! (Bátor, Petőfi u. 32.)

Kérlek, ha jössz/jöttök, mindenképpen jelezzétek nekem péntek estig, hogy tudjam, mekkora csapatra számítsak.

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Beharang

Kedves Emberek!

Jó hírem van: a Banya-Tanya Alapítvány a Svájci-Magyar Civil Alap támogatásával vadonatúj kalákaprogramot indít! Igyekszem röviden elétek tálalni a menüt:

Van egy csapat falura költözött Ember, akik kísérletezünk az önellátással. Mert ezért jöttünk falura. Mert Emberhez méltő életet akarunk élni, érezni annak az örömét, hogy magunknak és családjainknak saját magunk teremtsünk meg mindent, amit lehetséges. Hogy tudjuk, amit megeszünk, az egészséges - már csak azért is, mert jóféle testedzés már megtermelni is, és hogy mindezt megoszthassuk azokkal, akik hasonlót terveznek :-)

Van rengeteg városi Ember, akiknek nincs kertjük, ahol tiszta élelmet termelhetnek, de nagyon szeretnének... Ehhez is van jó hírem: Egerben és az ország több városában is alakulnak közösségi kertek. Tessék csatlakozni! És emellett el lehet jönni Bátorba, a Banya-Tanya kalákáira, ahol megtanulható a tiszta, permakultúra-közeli kertészkedés az alapoktól.

Idén négy magbörzét szerveztünk, ahol sokan hoztak és vittek sokféle saját termésű vetőmagot. Májusban palántabörzézünk, hogy akár egy erkélyen is nevelhető zöldségféléket tudjunk csereberélni.

A kalákákon nem csak kertészkedünk, hanem igyekszünk az önellátáshoz kapcsolódó más elemeket is megvalósítani: az egészséges talajélet táplálásához komposztáló megoldásokat építünk és működtetünk, kézműves foglalkozásokat szervezünk, állattartáshoz kapcsolódó munkákat mutatunk be, tartósítunk, vadon termő alapanyagokat, gyógynövényeket gyűjtünk, lisztet és olajat készítünk, a kínálat bővülhet a csapat ötletei nyomán.

Programunk egyik legfontosabb eleme azon kívül, hogy munkásan tanulunk az, hogy tervezünk egy falu-város közvetlen kereskedelmi rendszert. Magyarul: ami nálunk megterem, és nem használjuk fel, azt bevisszük azoknak, akiknek fontos, hogy mit esznek :-) Ennek a részleteit majd hamarosan közösen találjuk ki, addig is kérlek, jelezzétek, kit érdekel a dolog! Olyanok jelentkezzenek, akik egész szezonra vállalják a részvételt, és szívesen fektetnek energiát a tervezés-együttgondolkodás folyamatába is. Cserébe hersegős, friss, szeretettel nevelt, vegyszermentes zöldtakarmányhoz jutnak ;-)

Nos rövid nem lett a bemutatkozás, de hamarosan jelentkezem az első kaláka beszámolójával, és a következő programok részleteivel. Már erősen a gépemre süt a nap, hív a kert, a decemberes március áprilisra halasztotta a kora tavaszi munkákat :-D

Szép tavaszodást mindenkinek, várunk a programjainkon!

Csapjunk bele...

…sajnos nem a lecsóba, mert ahhoz idén nem termett hozzávaló. Inkább a naplóírásba.

Sokan kerestek, hogy érdekel, milyen is falun élni, hogy telnek napjaink, nem unatkozunk-e, és így tovább. Ilyenkor az első, amit javasolhatok az, hogy próbáljátok ki. Persze ez nehéz, mert más túristaként látni egy falut, és más benne élni. Még az is egészen komoly különbség, ha valaki beleszületett vagy beleköltözött… Erről egész biztosan lesz még sok szó :-)

Nos akkor most mesélek, és meséljetek Ti is! Osszuk meg élményeinket, tapasztalatainkat kedves falunk, Bátor életéről. És természetesen a sajátunkról is, okulásul az utánunk jövők számára. Vagy a már kiköltözött “gyüttmentek” számára :-)

Mesélünk a Bátori Kalákáról, arról, hogyan lehet a mostani kaotikus időkben önellátásra készülni, házat újítani, kutyát-macskát-tyúkot-lovat-szomszédot nevelni :-)

Egyszer volt, hol nem volt…

 

vadrózsa:

De jó, hogy hallhatjuk a mesét :) Remélem egyszer talán majd mi is mesélhetjük….

banyatanya:

Szerintem már most is sok mesélnivalótok akad :-) Legalábbis én szívesen hallgatom őket :-)

Feedek
Megosztás