Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Közösség és fenntarthatóság

Szeretettel várunk a következő képzési napunkra, ami a fenntarthatóság témájában dolgozó közösségekről szól. Itt a helyed, ha

- érdekel, hogy ma Magyarországon hogyan működnek ökofalvak, vásárlói közösségek, önellátó csoportok

- szeretnél része lenni a gyakorlatban is egy ilyen közösségnek,

- magad is hasonló közösség indítását tervezed,

- szívesen bekapcsolódnál a Banya-Tanya Alapítvány csapatának munkájába,

- vagy már régen velünk dolgozol, és benne lennél egy közös tervezési folyamatban!

A képzést a nyíregyházi Inspi-Ráció egyesület munkatársai tartják, akik jelenleg egy kutatást végeznek, melynek célja a közösség szervezési és vezetési mintázatok gyűjtése a fenntarthatósági kezdeményezéseknél annak érdekében, hogy feltárják, mi az, ami a közösség fejlődését tudja biztosítani, illetve  mi az, ami akadályozza azt.

Helyszín: Bátor, Faluház

Időpont: 2013. november 16. szombat, 10:00 - 17:00

Kérjük, részvételi szándékodat jelezd drótpostán: banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com, vagy a közösségi oldalon!

A képzés a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Mese a Tűz-elemről

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsi falu. Abba a faluba beköltözött egy ember, aki elhatározta, hogy megvalósítja az álmát: gazdálkodni fog. Hogy legyen a lovainak, kecskéinek ennivaló, vett földeket, egész nyáron kaszálta a zöld füvet a jószágoknak, báláztatta a szénát télire, szántott-vetett gabonákat a baromfinak, éldegélt békességben.

A légynek sem ártott, bárki kérte a segítségét, számíthatott rá, mégis, elkezdődtek a bajok... Megtudta emberünk, hogy falun már nem jó állatot tartani, ki kellene költöznie tanyára. Mi tagadás, ez volt álmai álma, és még földje is volt hozzá - ám a helyi rendezési terv ezt nem tette lehetővé.

Hatósági ellenőrzések sora érte "véletlenül", sorsolás alapján. Mindent rendben találtak, de mégiscsak elgondolkodtató volt...

Egyik évben az összes lucernabálája elégett egy gyepégetés során. Senki nem tudott róla semmit, a hatóság sem foglalkozott vele, ám a bálák mellett szépen láthatók voltak az olajos flakonok. A lovaknak még volt annyi széna betárolva, hogy nem kellett éhezniük májusig...

Elérkezett a reményteli 2011. Emberünk már évek óta tevékeny - alapító - tagja a Bátori Kalákának, fel is ajánlotta egy másfél hektáros földjét közösségi kertnek. Egy közösségfejlesztő képzés szünetében érte a telefon, hogy ég a gyep a földjén. Rohantak, hárman oltották a tüzet, először a falu első háza mellett, nehogy épület is meggyulladjon. Harminc körbála akkor már odavolt. A tűzoltók örültek a segítségnek, nagyon széles sávon terjedtek a lángok.

A falu közösségi erejéről pár szó: erőteljes férfiemberek kimentek jópáran megnézni a látványosságot, amint 3 gyüttment küszködik a mások házáért (köztük egy nő), elégedetten megfordultak, és mentek dolgukra.

Következett a bálák mentése. Ahol lehetett, elcsapkodták a tüzet, így a készlet kétharmada megmenekült. Köszönjük a két segítőnek, köszönjük a tűzoltóknak!

Másnap folytatódott a közösségfejlesztő képzés. Este emberünk arra tért haza, hogy azok a szénabálák, amiket előző nap megmentettek, már hamukupacokként füstölögnek a határban. Körbe volt égve a terület, "magától" nem gyulladhatott ki...

Hazafelé a sötétben, a dűlőjéből a faluba vezető utcán egy fekete terepjáróval találkozott szembe, platóján egy körbálával.

A lovaknak maradt még valamennyi széna. A határban. Amíg tüzet nem fognak azok a bálák is. Anyagi kár: 700.000Ft. Erkölcsi/szellemi kár...??? Kifejezhetetlen.

Gazdálkodjatok, termeljetek, segítsetek másoknak! És erősítsétek meg a Ti szíveiteket, hogy ilyen esetekben se veszítsétek el a Ti bizalmatokat és lelkesedéseteket...

Hümmm

Olvassátok el szerintem...

Láttam a filmet, igyekszem megszerezni a filmklubhoz. A lényeg benne van a szövegben is, most, hogy újraolvastam, borsózott a hátam a párhuzamoktól.

ŐSRÉGI JÖVENDŐK
(Ladakh tanulsága)

http://www.okotaj.hu/szamok/10/utak1.html

 

Feedek
Megosztás