Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Építsek vagy felújítsak?

Faluról beszélünk. És olyanokról, akik szeretnének "kiköltözni". A közvélemény-kutatás után jöjjön egy kis sajátélmény :-)

Vadrózsa: biztosan nem fogom összeszámolni, mennyibe került a Banya-Tanya vételára+felújítása, mert kisbicskámba dőlnék. Ha veszek egy "használt" házat, megkaphatom a patinás hangulatot, de azt is, ahogyan az előző tulajdonos ezer dologban is másképp képzelte az életet, mint én. Vagyis a felújítós játék még mindig a magamfajta kispénzű, hitel-fel-nem-vevős embereké: a sok plusz kiadás mellett csak annyi a nyereség, hogy valamiféle félkész állapotban már beköltözhetek, és folyamatosan, ahogy csöppennek az anyagiak, alakítgathatom.

VP és többiek: igen, az lenne az ideális, ha szépen, környezettudatosan, takarékosan, emberszabású méretekben, a környék nyersanyagaira alapozva (építő-tüzelőanyag, stb) tervezhetnék egy SAJÁT otthont. Az viszont egyszerre kíván jókora pénzbeli tehetséget, és mint említettem: HITELT NEM veszek föl.

Gyakorlatilag persze elméleti volt a kérdésem, mert már megvan a régi házikóm (nemrég derült ki, hogy idén 100 éves), hetedik éve vacakolok rajta, idén már be is költözök :-) Ez már a második felújítós játék az életemben, de már most tudom, ezen mit és hol hibáztam el.

A házat nem lehet elhamarkodva tervezni, valóban otthonnak kell lennie, lehetőleg a benne lakók lelkére és életére szabva. Ez remélem, elég bölcsen hangzott? ;-)

És nekem is vérzik a szívem a sok-sok romlóban levő, elhagyatott házikó miatt, amibe beköltözhetne az ország összes házatlan fiatal párja - ha akarnának falun lakni. De ez már megint újabb téma lesz :-)

Jó tervezgetést!

Közvélemény-kutatás. De komolyan :-)

Tegyük fel, hogy falura szeretnél költözni. Jelenlegi elme- és anyagi állapotodban meglévő, ámde felújítandó házat vennél-e szívesebben, vagy inkább építkezésbe fognál?

Nagyon érdekel.

Persze ehhez is tartozik egy mese a Banya-Tanyáról, de mielőtt megírom, érdekel a Te véleményed. És a miértje is :-)

Köszönöm!

Vasárnapra

Igaz, hogy nyakig ülök a papírmunkában, de van az a rendezvény, amit nem vagyok hajlandó kihagyni :-) Szívből ajánlom Neked is: Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park oktatóközpontjában Szabó Gyuri bácsi, a bükkszentkereszti Füvesember fog mesélni a növényeiről és az egész-ségről.

http://www.bnpi.hu/?m=hir&id=574

Mindig tud újat mondani, és már a lényével is meggyőz arról: érdemes odafigyelni a tanácsaira. Jó lenne Olyan idősen Olyan egészségesnek lenni, mint ő...

És még egy esemény, amit veszélyes kihagyni, meglátogatni még veszélyesebb: az egri régiségvásár... Most vasárnap is lesz. Gyuri bácsi előtt lehet, hogy kilesek a vásárba is, hátha akad valami Banya-Tanyára való...

Meséltem már a házikóról? 100éves parasztház. Lassan befejeződik a megújulása. Lesz benne egy szoba Neked, akit érdekel a falu, a Banya-Tanya, a kert, az Erdő... Ott fog összeülni a Kaláka is: beszélgetni, olvsgatni, filmet nézni, csigatésztát sodorni, kötni-horgolni, kézműveskedni. Nem cifrázom, nézd meg :-)

 

Feedek
Megosztás