Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Gyógynövényezés

Teljes gőzzel virágoznak a réti gyógynövények Bátor határában, ennek örömére meghívunk Téged is, hogy tarts velünk egy rövid sétára, ahol

- Megismerheted élőben a nyár közepén szedhető gyógyfüveket,

- Gyakorolhatod a szakszerű begyűjtést,

- Megmutatunk néhány feldolgozási, tartósítási módszert,

- Megoszthatod Te is a tapasztalataidat a többiekkel.

Várunk július 12-én szombaton 16:00-kor a hűtőház (ma már vattagyár) előtti parkolóban. A Petőfi utcán kell végigmenni, egészen ki a faluból, ott már látszik az épület.

Hozzál kosarat vagy vászonszatyrot, ollót/metszőollót/bicskát, amivel kényelmesen tudsz vágni, és érdemes hosszúnadrágban és zárt cipőben jönni a magas tüskés kórók miatt.

Élmények és beszámolók

Tartozom Nektek pár történettel.

Mesélek kicsit a permakultúra képzésről, és a gyógynövényes kalákáról. És pár szót a Napfordulóról is...

Ugyan időben már messzire csúsztunk, de közben megengedtem magamnak egy rövid nyaralást (!!! kb tíz év óta először... :-)). Most viszont újra lecsóba csapok :-)

Napforduló.

Nekem ez igazi Ünnep, amolyan személyes és bensőséges kapcsolatról szól a Nappal, Földdel, és általában az elemekkel...

Örülök, hogy sokan eljöttetek. Meglepően sokan! Volt tűz, dobok, énekek, tűzugrás és utazás - befelé és kifelé is :-). Köszönjük Szürkemedvének, hogy vezette a Szert, bízom benne, hogy az Új Kenyeret is hasonlóképpen ünnepelhetjük!

Fényképeket nem készítettem, dobbal a kézben másra figyel az ember ;-)

Városi permakultúra.

Vargha Sára remekül összefoglalta nekünk a permakultúra elméleti alapjait és a városi kertelés lehetőségeit, ezt most én meg sem próbálom összefoglalni, tessenek utánaolvasni, vagy eljönni még pár képzésre. Irodalmat szívesen ajánlok, bár zömmel angol nyelven létezik, de Baji Béla - tartalmában is magyar - könyve éppen a harmadik kiadásában kapható...

Nekem azért szívem csücske a permakultúra, mert idegen neve ellenére gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan lehet az egész életünket a természeti folyamatokat megfigyelve, támogatva, vitorlánkba fogva megszervezni. Valammi ilyesmi lehetett a hagyományos magyar gazdálkodás, erről szeretettel ajánlom figyelmetekbe Andrásfalvy professzor könyveit, előadásait is.

Az elmélet után elfogyaztottunk egy könnyed házikenyeres-kerti gizgazos ebédet, aztán belefogtunk a gyakorlatba. Készültek rovarszállodák, és PET-palackból önöntözős edények. A miénkben remekül növekszenek a paprikapalánták, aki itt volt, kérlek, küldjetek nekünk fényképeket a növendékeitekről!

Végigböngésztük a kertemet, elmeséltem, mi miért és hogyan keveredik látszólag kaotikusan, de szép rendben, egymást támogatva :-)

Végül közkívánatra kisétáltunk a domboldalba gyógyfüveket gyűjteni. Szerencsére a kora nyári esős időszak megtette a magáét és csodamód gazdagon terített rétet találtunk, mindenki talált neki való varázsszert.

Örülök, hogy végre eljöttetek a közösségi kertelők közül is, remélem, érdemes volt és jöttök még!

Kaláka 3 in 1

Nem lepődtünk meg, valódi aszalótúra lett a gyógyfüvezésből... Kicsit tartottam tőle, hogy ki lesz égve a rét, de nem: rengeteg a cickafarkfű, szurokfű, apróbojtorján, éppen kezdi a virágzást az aranyvessző, találtunk közönséges galajt, kevés kakukkfüvet és kaszálnivaló mennyiségű vadmentát. Volt még valamennyi használható orbáncfű is.

Sajnos, mire visszaértünk, minden energiánk elpárolgott, éppen csak a füveket sikerült kiteregetni, fellógatni, a kerti munka későbbre maradt. Rendben is van ez így, a talaj annyira száraz volt, hogy szikrát vetett volna benne a kapa, abban maradtunk, hogy várunk egy esőt a másodvetés előkészítésével. Ez ma meg is érkezett, így semmi akadálya a folytatásnak :-)

 

A hős kalákás csapat és a májusi eső

Igazi sokoldalú kaláka alakult múlt szombaton, éppen olyan sokféle munka kerekedett belőle, mint amilyen egy igazi paraszti hétköznap :-) Vagyis a meghirdetett gyógynövénykedés kibővült nyúlmázsálással, bozótirtással, komposztáló kas töltögetéssel, és persze a gyógynövénygyűjtő sétán is akadtak kellemes meglepetések :-)

Az összegyűlt lelkes társaságnak köszönhetően kitisztult a Banya-Tanya fűszer-és gyógynövénykertje, már vasárnap beleültek az eddig a tornácon szorongó évelők. A patakparti áthatolhatatlan csalánosból gyümölcsöst varázsoltak a fiúk, megtelt "fűtőanyaggal" a komposztáló kas, és kigyomláltunk pár sort a zöldséges részlegből is.

Párszor beijesztett az eső, de bátran kitartottunk..

Még a legfiatalabb korosztály is beszállt a munkába, nem lehet elég korán kezdeni a kertészkedést :-)

Ebéd után aztán maradék bátorságunkat összeszedve, ellenállva a szieszta csábításának, neivágtunk, hogy a májusi gyógyfüveket begyűjtsük magunknak. Éppen kapóra jött a telihold ideje, bár a felhőket az sem akarta elriasztani. Több jelentkezőt viszont éppen a felhők tartottak távol. Mi viszont bőven kaptunk a tengernyi kakukkfűből, zsályából, és a hatalmas vadsóskamezőből is. Ráadásnak Természet Anyánk egy jó adag mezei csiperkét szórt az utunkba, szegfűgombával fűszerezve :-)

A nap csúcsa mégiscsak a hazaérkezés volt, miután jó félórát bandukoltunk a jeges esőben ki kabátban, ki anélkül, a felvételért a Gyűrűk Ura  készítői sztárgázsit fizettek volna...

Köszönjük a Csodacsapatnak a segítséget és a lélekmelengető részvételt! És alaposan pihenjétek ki magatokat, hamarosan megint trombitálunk, újabb ínyenceknek való programokkal jelentkezünk!

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósult meg.

Gyógynövényes kaláka

Szeretettel várunk a Banya-Tanya Alapítvány következő kalákáján! Ennek az alkalomnak a központi témája a gyógy-és fűszernövények termesztése és begyűjtése lesz.

Programkínálat:

Délelőtt gyógynövénykert gyomlálás, címkézés, komposztáló kas feltöltés, betelepítés, palántázás, talajtakarás - tetszés szerint.

Délután: séta a kaszálóra, ahol sokféle gyógynövényt be tudunk már gyűjteni. Szó lesz a növények pontos felismeréséről, használatáról Ha még lesz energiátok, visszatérve nekilátunk a feldolgozásnak. Lesz szárítás, útifű szirup készítés, tinktúra indítás, bodzaszörp áztatás. Ha szeretnétek magatoknak pl. útifű szirupot készíteni, hozzatok befőttes üveget és cukrot, a levelet megszedjük hozzá :-)

Találkozzunk május 25-én szombaton 10:00-kor a Banya-Tanyán! (Bátor, Petőfi u. 32.)

Kérlek, ha jössz/jöttök, mindenképpen jelezzétek nekem péntek estig, hogy tudjam, mekkora csapatra számítsak.

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Füvekről és Füvesemberről

Gyuri bácsi nyolcvanegynehány éves, hatvannak néz ki, és teli van energiával. Számomra ez a legjobb reklám a gyógyfüveinek :-)

Ha beszél róluk, nem misztifikál, a hallgató nem érzi azt, hogy valami titkos tudás hordozóját hallgatja. Egyszerű, logikus, érthető amit mond. És a leggyakoribb füveket használja, ami mindenki környezetében hozzáférhető: csalán, diólevél, galagonya, orbáncfű és a többiek. Még Budapestről sem kell messzire menni, hogy az ember hozzájusson, mi itt Bátorban tíz percet sétálunk a füvekért :-)

Ha nem bánod, most nem másolom be a nyolcoldalas jegyzeteimet, a növények "tudását" könyvekből is ki lehet olvasni (akár Gyuri bácsi könyveiből is :-)). Nagyon megfogott viszont az, hogy ő is megfigyelte, amit a magyar gyógyítóktól sokfelől hallottam már: a Természet évről-évre megadja azokat a gyógy-szereket, amikre az adott környezetben élőknek szüksége van. Szerinte még előre is... Tehát ha a megszokott növénytársulásban egyszercsak felszaporodik valamilyen gyógynövény (és minden növény az...), akkor abban az évben várhatóan az általa gyógyítható nyavajából is sok lesz.

Köszönjük :-)

www.gyorgytea.hu

Ötlet: Ezen a héten szombatig még fogyó Hold van, ilyenkor érdemes a gyökereket gyűjteni. A feketenadálytőről már írtam, jó, ha van tinktúra vagy aszalvány formában, sokféle sérülésre gyógyír. Érdemes a bojtorján bogáncs gyökerét is szedni, haj-és bőrápoló. A pitypang gyökere ezer bajra jó, pl alkatrésze a Györgyteának is :-) Aki nevelt kasvirágot (Echinacea), és sok van a kertben, az áldozhat a gyökeréből: abban van a legtöbb immunerősítő hatóanyag. Tinktúrát (alkoholos kivonatot) érdemes belőle készíteni.

Még valami, remélem, Gyuri bácsi is megerősítené: minden betegségnek lelki eredetű oka(i) van(nak). Amíg az nincs feloldva, ledolgozva, addig ihatod a teákat, úgyis visszatér a tünet. A füvek rá tudnak erősíteni a lelki gyógyulásra, de nem szüntetik meg az OKot. Ez mindig saját feladat, saját felelősség.

Vasárnapra

Igaz, hogy nyakig ülök a papírmunkában, de van az a rendezvény, amit nem vagyok hajlandó kihagyni :-) Szívből ajánlom Neked is: Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park oktatóközpontjában Szabó Gyuri bácsi, a bükkszentkereszti Füvesember fog mesélni a növényeiről és az egész-ségről.

http://www.bnpi.hu/?m=hir&id=574

Mindig tud újat mondani, és már a lényével is meggyőz arról: érdemes odafigyelni a tanácsaira. Jó lenne Olyan idősen Olyan egészségesnek lenni, mint ő...

És még egy esemény, amit veszélyes kihagyni, meglátogatni még veszélyesebb: az egri régiségvásár... Most vasárnap is lesz. Gyuri bácsi előtt lehet, hogy kilesek a vásárba is, hátha akad valami Banya-Tanyára való...

Meséltem már a házikóról? 100éves parasztház. Lassan befejeződik a megújulása. Lesz benne egy szoba Neked, akit érdekel a falu, a Banya-Tanya, a kert, az Erdő... Ott fog összeülni a Kaláka is: beszélgetni, olvsgatni, filmet nézni, csigatésztát sodorni, kötni-horgolni, kézműveskedni. Nem cifrázom, nézd meg :-)

 

Őszi csemegézés

Mielőtt én is valami programajánlóval keverném a Banya-Tanya naplóját, mesélek kicsit arról, mi finomság akad ilyenkor a kertben?

Ha körülnézek a szomszédokban, pirulnom kellene, mert ők bezzeg már sterilre porszívózták a kertjeiket, sehol egy kóró, fűszál, vagy paradicsomkaró... Nálam viszont őskáosz uralkodik. Mentségnek csak az intenzív házikóújítást és a pályázati elszámolás-hegyeket tudom felhozni. Azért van egy kis tudatosság is a dologban... És sok gyom... Erre nem vagyok büszke :-(

Még nem merem permakultúrált kertnek nevezni, de enyhén közelíti a fogalmat... Vagyis elvileg egész évben akad benne ennivaló. Nézzünk körül: a leveshez úgy januárig mindig találok friss petrezselyem-és zellerzöldet, ehhez csak bent kell hagyni egy sort belőlük télire. A zeller csak durva fagyok után adja meg magát, a petrezselyem akkor sem, jövőre kihajt, csak a levelei tűnnek el tél közepére. Ám ha a február enyhe, már új zöldeket találok rajta. Ugyanez vonatkozik a metélőhagymára is.

Történt egy szaporodási baleset pár éve a területen: keresztbe-kasul porzódott a mángold a céklával és a takarmányrépával. Mert testvérek :-) Azóta minden évben van boglyas-leveles elsőéves példány, és virgácsosodó magot hozó kétéves is köztük. Csak annyit kell tenni, hogy nem kapálom ki őket. Így egész évben (télen is!!!) zöldek, szereti a kanári és a tengerimalac is, legvadabb ződhiányomban én is tépek a szendvicsemhez, vagy lehet belőle saláta, főzelék.

A tavaszi borsóból kipergett pár szem az ágyásba, az első fagyokig szépen kivirágzott, gyenge zöldborsót tudtam csipegetni róla. Ehhez persze a csapadékos nyár is kellett :-)

Januártól elkezd kihajtani a tyúkhúr a csupaszabb földfoltokon. Salátába kiváló zsenge zöld...

A sarjadóhagyma egész télen szedhető (csak nekem még nincs elég sok). Csokrosan nő, zöldhagyma-formájú sarjakat nevel. Ezekkel lehet palántázni is.

És ami idén kimaradt a minden egyéb miatt, de az eddigi években szépen termett tél alatt: a feketeretek és a tarlórépa! Őszi-téli kedvenceim: augusztusi vetéssel, sok vízzel, trágyával szépen megnőnek a fagyokig, tél közepéig akár kint is hagyhatók. De elvermelve egész télen ropogós, náthaellenes gumókat ehetünk.

Tél alá vethető sok salátaféle, a rukkola, petrezselyem, sárgarépa, néhány borsófajta. Szórhatunk mustármagot a csupasz földdarabokra: a levele a fagyokig zölden takarja a területet, és ízletes salátaződ...

Tavaly volt a főpróbája, és idén már ki is maradt sajnos: az őszi mák. Szeptemberben kell elvetni, pár leveles alakban kitelel, én csak áprilisban egyeltem ki, addigra szépen kiderült, melyik fagyott ki: szinte mind kibírta zölden! Június elején arattam a gubókat, nulla növényvédelemmel is szépek voltak. álltólag annyira korán virágzik, hogy megelőzi a kártevők rajzását. Van benne valami.

Éééés az örök túlélő: a csicsóka! Októbertől egész télen át áprlilisig szedhető a gumója, persze ha a kertemben telelő pockok hagynak belőle. Amikor hersegő, lédús, friss, élő növényi eledelre vágyom, akkor kikapirgálok egy marék csicsókát, lesúrolom róla a földet és elharapdálom. Kap belőle a kecske is :-)

Kicsit menjünk ki a kertből. Szintén lehet téli csemege jónéhány gomba is. Mivel szakértő nem vagyok, csak a biztosan megismert júdásfülét, és a lila pereszkét szedem. Az előbbi általában nyirkos helyen korhadó bodzaágakon, az utóbbi erdőben található.

És a bogyók! A fagyok után eredeti csomagolásából ehetjük a hecsedlilekvárt, már a bogyóból püré formában lehet kinyomni :-) A kökény nagyszerű C-vitamin forrás és állítólag szívpanaszokra is jó. Galagonyát is érdemes csipegetni, bár íze nincs sok, de a keringésnek az is használ, és a szürke téli napokon már a színe is felvidít.

Gyógynövényeket is szedhetünk ilyenkor: november táján érdemes a gumókat, gyökereket fölszedni, mert éppen beraktározta a növény az értékes anyagokat, leszáradt a szár, levél, de még azonosítható a faj. Nálam a kert szélén, a patakparton sok a fekete nadálytő, annak a gyökerére fenem az ásóvillámat: aszalvány és tinktúra készül belőle. Embernek, állatnak sérülésekre, zúzódásra hihetetlen gyors hatású segítség... bedagadt ló-boka, emberi lila folt, rándulás, horzsolás egyik napról a másikra gyógyul tőle.

Sok már a szöveg, de lesz még :-) Jó gyűjtögetést!

Feedek
Megosztás