Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Füvekről és Füvesemberről

Gyuri bácsi nyolcvanegynehány éves, hatvannak néz ki, és teli van energiával. Számomra ez a legjobb reklám a gyógyfüveinek :-)

Ha beszél róluk, nem misztifikál, a hallgató nem érzi azt, hogy valami titkos tudás hordozóját hallgatja. Egyszerű, logikus, érthető amit mond. És a leggyakoribb füveket használja, ami mindenki környezetében hozzáférhető: csalán, diólevél, galagonya, orbáncfű és a többiek. Még Budapestről sem kell messzire menni, hogy az ember hozzájusson, mi itt Bátorban tíz percet sétálunk a füvekért :-)

Ha nem bánod, most nem másolom be a nyolcoldalas jegyzeteimet, a növények "tudását" könyvekből is ki lehet olvasni (akár Gyuri bácsi könyveiből is :-)). Nagyon megfogott viszont az, hogy ő is megfigyelte, amit a magyar gyógyítóktól sokfelől hallottam már: a Természet évről-évre megadja azokat a gyógy-szereket, amikre az adott környezetben élőknek szüksége van. Szerinte még előre is... Tehát ha a megszokott növénytársulásban egyszercsak felszaporodik valamilyen gyógynövény (és minden növény az...), akkor abban az évben várhatóan az általa gyógyítható nyavajából is sok lesz.

Köszönjük :-)

www.gyorgytea.hu

Ötlet: Ezen a héten szombatig még fogyó Hold van, ilyenkor érdemes a gyökereket gyűjteni. A feketenadálytőről már írtam, jó, ha van tinktúra vagy aszalvány formában, sokféle sérülésre gyógyír. Érdemes a bojtorján bogáncs gyökerét is szedni, haj-és bőrápoló. A pitypang gyökere ezer bajra jó, pl alkatrésze a Györgyteának is :-) Aki nevelt kasvirágot (Echinacea), és sok van a kertben, az áldozhat a gyökeréből: abban van a legtöbb immunerősítő hatóanyag. Tinktúrát (alkoholos kivonatot) érdemes belőle készíteni.

Még valami, remélem, Gyuri bácsi is megerősítené: minden betegségnek lelki eredetű oka(i) van(nak). Amíg az nincs feloldva, ledolgozva, addig ihatod a teákat, úgyis visszatér a tünet. A füvek rá tudnak erősíteni a lelki gyógyulásra, de nem szüntetik meg az OKot. Ez mindig saját feladat, saját felelősség.

Vasárnapra

Igaz, hogy nyakig ülök a papírmunkában, de van az a rendezvény, amit nem vagyok hajlandó kihagyni :-) Szívből ajánlom Neked is: Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park oktatóközpontjában Szabó Gyuri bácsi, a bükkszentkereszti Füvesember fog mesélni a növényeiről és az egész-ségről.

http://www.bnpi.hu/?m=hir&id=574

Mindig tud újat mondani, és már a lényével is meggyőz arról: érdemes odafigyelni a tanácsaira. Jó lenne Olyan idősen Olyan egészségesnek lenni, mint ő...

És még egy esemény, amit veszélyes kihagyni, meglátogatni még veszélyesebb: az egri régiségvásár... Most vasárnap is lesz. Gyuri bácsi előtt lehet, hogy kilesek a vásárba is, hátha akad valami Banya-Tanyára való...

Meséltem már a házikóról? 100éves parasztház. Lassan befejeződik a megújulása. Lesz benne egy szoba Neked, akit érdekel a falu, a Banya-Tanya, a kert, az Erdő... Ott fog összeülni a Kaláka is: beszélgetni, olvsgatni, filmet nézni, csigatésztát sodorni, kötni-horgolni, kézműveskedni. Nem cifrázom, nézd meg :-)

 

Feedek
Megosztás