Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Őszi csemegézés

Mielőtt én is valami programajánlóval keverném a Banya-Tanya naplóját, mesélek kicsit arról, mi finomság akad ilyenkor a kertben?

Ha körülnézek a szomszédokban, pirulnom kellene, mert ők bezzeg már sterilre porszívózták a kertjeiket, sehol egy kóró, fűszál, vagy paradicsomkaró... Nálam viszont őskáosz uralkodik. Mentségnek csak az intenzív házikóújítást és a pályázati elszámolás-hegyeket tudom felhozni. Azért van egy kis tudatosság is a dologban... És sok gyom... Erre nem vagyok büszke :-(

Még nem merem permakultúrált kertnek nevezni, de enyhén közelíti a fogalmat... Vagyis elvileg egész évben akad benne ennivaló. Nézzünk körül: a leveshez úgy januárig mindig találok friss petrezselyem-és zellerzöldet, ehhez csak bent kell hagyni egy sort belőlük télire. A zeller csak durva fagyok után adja meg magát, a petrezselyem akkor sem, jövőre kihajt, csak a levelei tűnnek el tél közepére. Ám ha a február enyhe, már új zöldeket találok rajta. Ugyanez vonatkozik a metélőhagymára is.

Történt egy szaporodási baleset pár éve a területen: keresztbe-kasul porzódott a mángold a céklával és a takarmányrépával. Mert testvérek :-) Azóta minden évben van boglyas-leveles elsőéves példány, és virgácsosodó magot hozó kétéves is köztük. Csak annyit kell tenni, hogy nem kapálom ki őket. Így egész évben (télen is!!!) zöldek, szereti a kanári és a tengerimalac is, legvadabb ződhiányomban én is tépek a szendvicsemhez, vagy lehet belőle saláta, főzelék.

A tavaszi borsóból kipergett pár szem az ágyásba, az első fagyokig szépen kivirágzott, gyenge zöldborsót tudtam csipegetni róla. Ehhez persze a csapadékos nyár is kellett :-)

Januártól elkezd kihajtani a tyúkhúr a csupaszabb földfoltokon. Salátába kiváló zsenge zöld...

A sarjadóhagyma egész télen szedhető (csak nekem még nincs elég sok). Csokrosan nő, zöldhagyma-formájú sarjakat nevel. Ezekkel lehet palántázni is.

És ami idén kimaradt a minden egyéb miatt, de az eddigi években szépen termett tél alatt: a feketeretek és a tarlórépa! Őszi-téli kedvenceim: augusztusi vetéssel, sok vízzel, trágyával szépen megnőnek a fagyokig, tél közepéig akár kint is hagyhatók. De elvermelve egész télen ropogós, náthaellenes gumókat ehetünk.

Tél alá vethető sok salátaféle, a rukkola, petrezselyem, sárgarépa, néhány borsófajta. Szórhatunk mustármagot a csupasz földdarabokra: a levele a fagyokig zölden takarja a területet, és ízletes salátaződ...

Tavaly volt a főpróbája, és idén már ki is maradt sajnos: az őszi mák. Szeptemberben kell elvetni, pár leveles alakban kitelel, én csak áprilisban egyeltem ki, addigra szépen kiderült, melyik fagyott ki: szinte mind kibírta zölden! Június elején arattam a gubókat, nulla növényvédelemmel is szépek voltak. álltólag annyira korán virágzik, hogy megelőzi a kártevők rajzását. Van benne valami.

Éééés az örök túlélő: a csicsóka! Októbertől egész télen át áprlilisig szedhető a gumója, persze ha a kertemben telelő pockok hagynak belőle. Amikor hersegő, lédús, friss, élő növényi eledelre vágyom, akkor kikapirgálok egy marék csicsókát, lesúrolom róla a földet és elharapdálom. Kap belőle a kecske is :-)

Kicsit menjünk ki a kertből. Szintén lehet téli csemege jónéhány gomba is. Mivel szakértő nem vagyok, csak a biztosan megismert júdásfülét, és a lila pereszkét szedem. Az előbbi általában nyirkos helyen korhadó bodzaágakon, az utóbbi erdőben található.

És a bogyók! A fagyok után eredeti csomagolásából ehetjük a hecsedlilekvárt, már a bogyóból püré formában lehet kinyomni :-) A kökény nagyszerű C-vitamin forrás és állítólag szívpanaszokra is jó. Galagonyát is érdemes csipegetni, bár íze nincs sok, de a keringésnek az is használ, és a szürke téli napokon már a színe is felvidít.

Gyógynövényeket is szedhetünk ilyenkor: november táján érdemes a gumókat, gyökereket fölszedni, mert éppen beraktározta a növény az értékes anyagokat, leszáradt a szár, levél, de még azonosítható a faj. Nálam a kert szélén, a patakparton sok a fekete nadálytő, annak a gyökerére fenem az ásóvillámat: aszalvány és tinktúra készül belőle. Embernek, állatnak sérülésekre, zúzódásra hihetetlen gyors hatású segítség... bedagadt ló-boka, emberi lila folt, rándulás, horzsolás egyik napról a másikra gyógyul tőle.

Sok már a szöveg, de lesz még :-) Jó gyűjtögetést!

Ingyen élelmi-szer…

Sokan gondolják, hogy a falun élőknek ingyen terem az étel… A zöldség, gyümölcs megnő a kertben, a csirke tojja a tojást, adja a húst, néhol még disznó is neveli az embernek a szalonnát, rántotthúst. Persze, “van vele egy kicsi munka, de hát a Nagyi sem panaszkodik soha, amikor hozza hétvégére a csomagot, hogy mennyire elfáradt a kapálásban-gyomlálásban-csirkeól-takarításban”, stb…

Jó ideje falun élek, éltem panelban is, tehát van összehasonlítási alapom. Tudom, hogy egy kicsi kertből is rengeteg termést le lehet hozni a családnak – meg is kell dolgozni vele. És még nem beszéltem a finomságokról: aszály (locsolunk), árvíz (csatornázunk-gátépítünk), jégeső (imádkozunk), hernyóinvázió (biopermetezünk, szedegetünk), pocokjárás (macskázunk), emberjárás (kutyázunk)… nem folytatom. Megtörténik, hogy egész éves munka vész kárba félóra alatt (véletlen gyújtogatás), vagy a felszedett termés megy tönkre időhiány miatt.

 

Mert az ember a saját munkaidejét még mindig nem számítja értéknek. Azt az IDŐT, amit figyelmes, fárasztó munkával tölt a kertben, a szántóföldön, gyümölcsösben, ahol növekszik az Élet, az Élelmi-szer. Amibe beleadott a Gazda szívet-lelket-tudást. Miközben nem az irodában ült/műhelyben szerelt/iskolában tanított, pénzt keresve.

Ti mit gondoltok, ingyen van…???

 

Orosházi Erzsi:

Nem, nincs ingyen… De ahogy a gazda bele adja szívét-lelkét, úgy ez a munka is feltölti a szívet s lelket ellentétben a muszájból végzett munkával, ami leszív. Ráadásul ha kalákában csináljuk, gyarapodhatunk is a munka közben folytatott beszélgetések során. Talán éppen ez “zavar” sokakat, hogy nem meggyötörve jön az ember az ilyen munkából, hanem ragyogó szemmel, lelki békével…

banyatanya:

Köszönöm :-)
Igen, nekem meditáció, testet próbáló, lelket-simító munka a kertelés :-)
Úgy érzem, sokaknak segítene, ha kipróbálnák.
Szép kertidőket kívánok, és ha van kedved, látogass el hozzánk! Jó lenne már beszélgetni is :-)

 

Feedek
Megosztás