Alapítványunk jelenleg nem dolgozik konkrét pályázati programon, de az élet folyik tovább a Természet rendje szerint: télen tanulunk, tervezünk, sütünk-főzünk, és várjuk a tavaszt, amikor nekifoghatunk a kerti munkáknak, és elkezdődhet a vadon termő finomságok gyűjtése.

Ehhez a felkészüléshez szívesen adunk segítséget azoknak, akiket érdekel mindaz, amivel mi már évtizedek óta foglalkozunk. Csak arról beszélünk, amit már magunk is kipróbáltunk, megosztjuk akár kudarcainkat is, és köszönettel vesszük, ha tanulhatunk a hallgatóság tapasztalataiból is.

Örömmel tartunk előadásokat, műhelymunkákat, terepgyakorlatokat faluházakban, iskolákban, civil szervezeteknek az alábbi témakörökben.

Keressenek bátran a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címen, hogy egyeztethessük a részleteket!

KERT

 • Természetközeli kertelés, évszakokra bontva: tavasszal, nyáron, ősszel – és igen, télen is!
  A helyi adottságokra támaszkodva, a természetes folyamatokhoz illeszkedve, a talajt, a sokféleséget gazdagítva hogyan termelhetjük meg a szükséges növényeinket? (zöldség, gyümölcs, fűszer, gyógynövény, festőnövény, stb.)
 • Gyomnövények, mint a kertész barátai (kóstolóval)
  A gyom önkényes emberi kategória – valójában gizgazaink sokat segítenek a kert tervezésében, fenntartásában, és meglepő módon remek csemegéket is készíthetünk belőlük.
 • Madár-és rovarbarát kert
  Hogyan csábíthatunk be a kertünkbe segítő állatfajokat, azért, hogy a területünk egyre teljesebb, kölcsönhatásokkal és egymást támogató kapcsolatokkal gazdagodó természeti rendszerré válhasson?
 • Városi kert, zsebkert
  Hogyan termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket, ha nincs földterületünk? Ablakkertekről, erkélykertekről, közösségi kertekről beszélgetünk gyakorlati ötleteket is bemutatva.

RENDSZER

 • Permakultúra
  Kóstoló a természeti folyamatokba illeszkedő szemléletmódból, ami nem csak a kertről, de a lakóhely, közösség, az élet minden területéről szól.
 • Vetőmagfogás, régi fajták, vetőmagbiztonság (magbörzével, palántabörzével)
  Hogyan termeszthetjük meg saját vetőmagjainkat? Miért fontos, hogy ne a szabvány kereskedelmi fajtákat neveljük? Hogyan szervezzünk magbörzét?
 • Vadon termő ehető növények (terepen is)
  Meglepően sok ehető növényt gyűjthetünk be, ha alapos fajismerettel rendelkezünk. Ehhez kínálunk rövid túrákat, ahol bemutatjuk az étrendünket és egészségünket gazdagító növényfajokat.
 • Cserekörök szervezése
  Hogyan tudunk helyben, közösséget építve, erősítve feladatokat megoldani, felesleget elcserélni – pénz nélkül? Régi és új gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be a cserekörök működését.
  Szó esik a beszerző körök, dobozrendszerek, és hasonló közösségi együttműködések előnyeiről is.

EGÉSZSÉG, HÁZTARTÁS

 • Háztartás mérgek nélkül
  Ha nem vásárolunk agyonreklámozott mérgeket, inkább felszereljük a háztartást két-három alap tisztítószerrel, nem csak a saját pénztárcánkat, hanem az egészségünket és a környezet tisztaságát is óvjuk.
  Bermutatjuk ezeknek a tisztítószereknek a működését, ötleteket adunk a használatukra akár egy modern gépekkel felszerelt háztartásban is.
 • Egészséges tartósítás
  Ha már megtermeltük, vagy helyi termelőtől beszereztük a télire való élelmiszert, hogyan tárolhatjuk minél kevesebb károsodással, és mérgező tartósítószerek nélkül?
 • Egészséges bőrápolás
  A bőrünk az első védelmi vonalunk, mégis sok káros anyagot kenünk rá. A foglalkozáson beszélgetünk arról, hogyan csökkenthetjük a bőrrel érintkező ártalmas vegyszerek mennyiségét úgy, hogy egyszerű, természetes anyagokból magunk állítjuk elő az alapvető tisztálkodó és ápoló szereket.
 • Hétköznapi gyógynövényeink
  Fényképes, vagy terepi bemutató azokról a gyógynövényekről, amik a legtöbb település közelében gyűjthetők, és segítenek az egészségünk megőrzésében, gyakoribb betegségek gyógyításában.
 • Gyógynövénykivonatok házilag
  Egyszerű módszereket adunk ahhoz, hogy a gyűjtött vagy termesztett gyógynövényeinkből hogyan készíthetünk könnyen hozzáférhető alapanyagokkal krémeket, tinktúrákat, olajos és vizes kivonatokat.
 • Egészséges táplálkozás - egyszerűen, olcsón
  Igyekszünk lebontani azt a mítoszt, hogy az egészéges táplálkozás úri huncutság, költséges hobbi. Még csak nem is túlzottan időigényes. Ehhez adunk kóstolóval egybekötött ötletbörzét. Szó lesz a kenyérsütéstől kezdve a csíráztatáson át a magtejek, növényi szendvicskrémek, édességek, és sok más csemege elkészítéséről.